• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Opnieuw groot aantal oversluitingen hypotheek vanwege rentestijging

Opnieuw groot aantal oversluitingen hypotheek vanwege rentestijging

Ook veel hypotheekaanvragen voor verbouwen en verduurzamen

6 december 2021 door Romy Veul
10 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

De voorzichtige stijgingen van de hypotheekrente zijn voor veel Nederlanders reden genoeg om hun hypotheek over te sluiten. Of om zich in elk geval in de opties daarvoor te verdiepen. Het aantal oversluitingen lag ook in november 2021 weer fors hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Vanwege de aangekondigde verdere renteverhogingen zal oversluiten ook voorlopig niet aan populariteit verliezen.

14% meer hypotheekaanvragen dan jaar geleden

In november 2021 werden 14% meer hypotheekaanvragen gedaan dan in diezelfde maand vorig jaar. Een groot deel daarvan (40%) was bestemd voor oversluiten en verbouwen. Nederlanders lieten dus massaal hun hypotheek aanpassen de afgelopen maanden.

Dat is niet zonder reden. Na een periode waarin het ene laagterecord van de hypotheekrente het andere laagterecord opvolgde, is de rente onlangs weer wat verhoogd. Met minimale verhogingen, dat wel.

De rente is inmiddels weer enigszins gestabiliseerd, maar de verwachting is dat er opnieuw een rentestijging op komst is. De Nederlandsche Bank dwingt geldverstrekkers om een hoger bedrag aan buffer aan te houden. Daardoor zit er maar één ding op voor geldverstrekkers: de rentes verhogen. Wanneer en met hoeveel procent dat zal zijn, is nog onzeker.

Deze cijfers komen uit het Hypotheken Data Netwerk: een coöperatieve vereniging waarbij hypotheekaanbieders, verzekeraars en kredietmaatschappijen zijn aangesloten. Verwacht wordt dat ongeveer 85% van de hypotheekaanvragen in Nederland wordt gedaan via bij HDN aangesloten maatschappijen.

Ook verbouwen en verduurzamen populair

Ook verduurzaming en verbouwen zijn veelgenoemde redenen voor Nederlanders om naar de hypotheekadviseur te gaan. Het aantal afgesloten hypotheken voor verbouwing of verduurzaming ligt maar liefst 59% hoger dan exact een jaar geleden.

Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de enorme stijging van gasprijzen. Verduurzaming is om die reden juist nu een financieel aantrekkelijke optie. Bovendien hebben veel Nederlanders overwaarde op hun huis. Dat biedt kansen om je hypotheek te verhogen. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of voor een paar zonnepanelen op het dak.

Meer weten over oversluiten?

Ben je benieuwd of oversluiten voor jou een interessante optie is om flink te besparen op je hypotheekrente? Maak een kosteloze afspraak met een van onze Hypotheekexperts om je in de opties te verdiepen. Of lees je alvast in via de gids hypotheek oversluiten.

Bron: AD