• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Geld verdienen naast je baan? 7 opties om bij te verdienen!

Geld verdienen naast je baan? 7 opties om bij te verdienen!

Van je eigen Etsy-webshop tot een succesvol e-book

27 augustus 2021 door Romy Veul
894 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Kun je naast het vaste bedrag op je loonstrook wel wat extra inkomsten gebruiken? Of lijkt het je gewoon leuk om een zogenaamde "side hustle" te starten die je een nieuwe uitdaging én extra bijverdiensten oplevert? Dat is zeker mogelijk. Lees hier 7 slimme tips voor geld verdienen naast je baan.

Geld verdienen naast je baan: financieel aantrekkelijk

Er was een tijd waarin mensen standaard een jaar of 25 – soms zelfs langer – voor één baas werkten. Die tijden lijken nu voorbij. Veel werknemers wisselen om de zoveel jaar van baan. Ook komt het steeds vaker voor dat mensen niet meer al hun inkomen bij één en dezelfde werkgever verdienen. Het gebeurt vaker dat mensen bijvoorbeeld parttime werken voor een werkgever en daarnaast een eigen onderneming hebben. Of dat je akkoord gaat met een parttime dienstverband en daarnaast nog ergens anders een bijbaan regelt.

Meerdere inkomstenbronnen hebben is financieel gezien een strategische optie. Vroeger kreeg je na je proefperiode direct een vast dienstverband cadeau. Tegenwoordig zijn tijdelijke contracten de standaard en werken steeds meer mensen op oproepbasis. Dan is het fijn om niet van die ene werkgever afhankelijk te zijn. Want wat nu als je contract niet wordt verlengd of het werk opdroogt? Dan is het fijn om extra inkomen naast je baan achter de hand te hebben.

Ook geeft extra inkomen naast je baan je een mooie buffer om bijvoorbeeld versneld je hypotheek af te lossen en zo toe te werken naar hypotheekvrij leven. Of je kunt er een goed pensioen mee opbouwen, zodat je op je oude dag niet om een extra spaarpot verlegen zit.

Extra inkomen naast een baan – let op het volgende!

Er zijn veel manieren te bedenken om extra inkomen naast je baan op te bouwen. Maar pas op dat je je niet direct impulsief aanmeldt voor die ene businesscursus van € 3.000. Je steekt er vast een hoop van op, maar het is wel meteen een grote investering.

Als het gaat om bijverdienen naast een baan, probeer dan in het begin je kosten laag te houden. Op internet is veel gratis informatie te vinden. Bovendien hoef je het niet meteen groot, groter, grootst te maken.

Geld verdienen naast je baan, hoe pak je dat slim aan op een laagdrempelige manier? Dit zijn 7 vormen van geld verdienen naast je baan die je kunt proberen.

Optie 1. Begin je eigen Etsy-webshop

Kun jij als echte creabea de mooiste dingen maken? Zelfgemaakte tassen bijvoorbeeld of opgeknapte meubels? Of misschien professionele printables? Etsy is dé plek waar je jouw handgemaakte producten kunt verkopen. En dat zelfs zonder eerst zelf een complete website te hoeven bouwen, daar hosting voor te moeten regelen, etc. Dat is het fijne van Etsy.

Ook een eigen Instagram-webshop, advertenties op Marktplaats of posts in een lokale Facebook-groep zijn trouwens een goede manier om je producten onder de aandacht te brengen zonder meteen een grote webshopinvestering te hoeven doen.

Je zult er niet rijk mee worden, maar het is wel een leuke bezigheid en een mooie manier om aan het ondernemerschap te snuffelen.

Optie 2. Bouw een affiliate website

Toegegeven: je moet er een beetje handig voor zijn. Maar als je je eenmaal verdiept in affiliate marketing en er succesvol mee bent, kun je er een mooi zakcentje aan overhouden.

Het principe is simpel: je begint één of een paar websites en plaatst daarop links naar producten uit webshops. Voor elke succesvolle verkoop via een link op jouw site ontvang je een klein bedrag (ook wel "commissie"). Nu is het natuurlijk wel belangrijk dat je affiliate websites vindbaar zijn op Google.  Met een beetje googelen kun je hier al een stuk wijzer over worden.

Het fijne is dat affiliate marketing een vorm is van passief inkomen. Als je site eenmaal goed draait en succesvol is, heb je er relatief weinig omkijken naar.

Optie 3. Ontwikkel (online) cursussen en trainingen

Heb jij in je loopbaan, tijdens je studie of in je persoonlijke leven veel kennis opgedaan over een bepaald onderwerp? Misschien kun je anderen met jouw kennis verder helpen. Of het nu gaat om een training Facebook-advertenties maken, een training omgaan met perfectionisme of een cursus koken met restjes, voor veel typen cursussen bestaat wel een publiek. Bundel je kennis, duik nog verder in het onderwerp en kijk of je een mooi online trainingsprogramma kunt ontwikkelen.

Het fijne van een online trainingsprogramma of cursus is dat je het één keer ontwikkelt en het daarna in principe oneindig vaak kunt verkopen (met waarschijnlijk hier en daar een update). Ook kun je er veel mensen mee helpen zonder dat je steeds op kantoortijden afspraken hoeft te plannen met klanten; zij doorlopen de cursus in hun eigen tijd.

Overigens is het in zo’n geval allicht verstandig om een coach in te schakelen, zolang de kosten daarvoor maar wel in verhouding staan tot de mogelijke opbrengsten.

Optie 4. Bied jezelf aan als freelancer

Met talenten die jij misschien als vanzelfsprekend ziet, kun je soms veel mensen helpen.

Bouw jij bijvoorbeeld als hobby websites? Overweeg dan om jezelf als freelance websitebouwer aan te bieden. Grote kans dat er alleen al in je eigen omgeving genoeg mensen zijn die nog een website nodig hebben. Of maak je prachtige foto’s? Kijk of je jezelf daarin verder kunt ontwikkelen en bied aan om portretfoto’s, bruiloftfoto’s of productfoto’s te maken. Of heb je de gave dat je elke woning van een mooi interieur weet te voorzien? Dan kun je misschien als freelance interieurontwerper aan de slag gaan.

Als je al een baan daarnaast hebt, is het fijne dat je nauwelijks iets te verliezen hebt door een onderneming te starten. Zolang je de kosten laag houdt, loop je nauwelijks risico.

Let op: vaak is het verplicht om aan je werkgever door te geven dat je een onderneming naast je werk hebt. Je werkgever kan daar eisen aan stellen wanneer je als ondernemer hetzelfde type werk doet als in loondienst. Zo mag je vaak niet voor bedrijven werken die ook klant zijn bij je werkgever.

Optie 5. Verkoop je eigen e-book

Minder tijdrovend dan het ontwikkelen van een complete cursus, is het schrijven van een e-book. Ook dit is een goede manier om je kennis te bundelen. En je hebt er minder technische kennis voor nodig dan wanneer je een compleet online cursusprogramma wilt lanceren. Natuurlijk gaat er wel werk zitten in het schrijven en promoten van je e-book. Maar als je een echt goed inhoudelijk e-book hebt met waardevolle tips, dan is er wellicht een mooie markt mee te bereiken.

Optie 6. Verhuur je woning via Airbnb

Woon je half samen met je partner en ben je daardoor regelmatig van huis? Of ben je vaak voor langere tijd in het buitenland? Dan kun je overwegen om je huis via Airbnb te verhuren aan toeristen of andere geïnteresseerden. Uiteraard brengt dat wat risico’s met zich mee, maar het kan je een interessante bijverdienste opleveren. Een slimme manier van geld verdienen naast je baan waar je nauwelijks iets extra’s voor hoeft te doen!

Ook kun je overwegen, als je het geld en de zin hebt, om een vakantiewoning te kopen en die te verhuren. Het geeft jou een extra vakantieadres waar je altijd probleemloos naartoe kunt en brengt misschien ook wat extra geld in het laatje in de periodes dat jij gewoon thuis bent. Lees op onze site meer over de verhuurhypotheek die je voor zo'n woning nodig hebt.

Optie 7. Neem een bijbaan naast je fulltime baan

Voor de echte die-hards: neem naast je fulltime baan een bijbaan elders in loondienst. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een krantenwijk, chauffeur worden bij Über, een bijbaan in de zorg of werken in de horeca. Ook kun je bijles geven. Er zijn heel wat organisaties waar je wellicht terecht kunt.

Ga wel bij jezelf na of je de tijd en puf hebt om een bijbaan naast je fulltime baan aan te gaan – nog los van de inkomsten. Ook is het in dit geval belangrijk om je nieuwe bijbaan aan je werkgever voor te leggen. Zo is het vaak niet toegestaan om voor de concurrent te werkern.

Let op bij bijverdienen naast je baan

Ga je geld verdienen naast je baan? Houd er rekening mee dat ook de Belastingdienst wil weten hoe jij je geld verdient. Als jij bent gestart met geld verdienen naast je baan, zal je dat ook voor de belasting moeten opgeven. Tot een bepaald bedrag mag je je inkomsten opgeven als ‘overig werk’. Hier betaal je ook belasting over. Lees daarover meer op deze pagina van de Belastingdienst. Ook kun je op de website van de Belastingdienst lezen welke vormen van werk zoal onder ‘overig werk’ vallen.

Als je een eigen onderneming hebt, zal je deze waarschijnlijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel en doe je voor je onderneming apart belastingaangifte.

Heb je een bijbaan in loondienst? Dan wordt de inkomstenbelasting mogelijk al door je werkgever ingehouden.