• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • De AFM waarschuwt: beleggen voor jongeren niet zonder risico’s

De AFM waarschuwt: beleggen voor jongeren niet zonder risico’s

AFM en Nibud vrezen voor gevaren van beleggen zonder buffer

28 juli 2021 door Romy Veul
107 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Beleggen is hip, hot & happening. Ook steeds meer jongeren beproeven hun geluk op de beleggingsmarkt, soms met geleend geld van DUO. Maar volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het belangrijk dat juist zij de risico’s van beleggen niet uit het oog verliezen. In het Nederlands Dagblad waarschuwt AFM dat beleggen voor jonge, beginnende beleggers weleens op een teleurstelling kan uitlopen en tot hoge schulden kan leiden.

Geld lenen bij DUO voor beleggingen

De AFM ziet steeds vaker dat studenten via DUO maximaal bijlenen voor hun studiefinanciering om dat geld vervolgens in beleggingen te steken. Dat lijkt een logische stap, omdat de beurskoersen bij veel bedrijven de afgelopen tijd flink zijn gestegen. “Maar,” zo benadrukt Tom Smiers van de AFM, “de beurs [kent] goede en slechte tijden. Nu lijkt het soms of de beurs niet naar beneden kan.”

Dat jongeren van hun DUO-lening beleggingen kopen, brengt risico’s met zich mee. Zij hebben vaak zelf geen grote buffer, waardoor eventuele verliezen opvangen lastiger is. Ook het Nibud benadrukt dat beleggen niet tot schulden mag gaan leiden. Vooral mensen onder de 35 jaar hebben vaak geen of nauwelijks een vangnet; dan kan beleggen riskant zijn.

Niet wedden op één paard

De AFM beaamt dat beleggen een slimme manier kan zijn om meer rendement te behalen op je vermogen. Wel luidt hun advies om niet méér eigen geld in te leggen dan je kunt missen. Als je bijvoorbeeld het geld van je studielening belegt en die beleggingen opeens meer waard worden, heb je geen spaargeld om dat mee op te vangen. Verder benadrukt de autoriteit het belang om beleggingsgeld te verdelen over bijvoorbeeld meerdere sectoren. Dat verkleint je risico’s.

De gemiddelde inleg van beginnende beleggers is € 5000. Overigens is het ook mogelijk om te beleggen met weinig geld, zelfs al met een paar honderd euro.

Beleggen mateloos populair

De populariteit van beleggen onder Nederlanders is sinds de uitbraak van de coronapandemie enorm gestegen. Sinds vorig jaar is het aantal huishoudens dat belegt gestegen naar 1,6 miljoen huishoudens – een stijging van zo’n 11%. Dat beleggen meer kan opleveren dan sparen (met de huidige lage spaarrentes) is voor particuliere beleggers de voornaamste reden om te beleggen.

Ook zijn veel mensen door corona minder gaan uitgeven, waardoor ze geld overhielden om – bijvoorbeeld – in beleggingen te steken. Vooral toen aan het begin van de coronapandemie de koersen in één klap flink daalden, zijn veel mensen gestart met beleggen.

Bron: NOS