Zo maak je duurzame keuzes voor je nieuwe badkamer


27 september 2023 door Anita van Delft
5 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Mijn huis was pas 4 jaar uit toen ik er kwam wonen, dus praktisch nieuw. Het feit dat ik niet de eerste bewoner was had zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel was dat ik er gelijk kon wonen, het nadeel was dat ik te maken had met de keuzes van de vorige bewoners. De badkamer bijvoorbeeld was niet bepaald mijn smaak: van onder tot boven spierwit betegeld met een donkere antraciet vloer.

Duurzame keuze

Ik zou zelf andere kleuren en materialen kiezen maar nam een zeer duurzame beslissing: ik ging niet een 4 jaar oude badkamer volledig slopen. Ik 'omarmde' het zwart/wit thema, liet een douchewand plaatsen van zwart metaal en glas, een zwart metalen wastafelmeubel, zwarte kranen en een zwarte douche. Dat gaf de badkamer een eigentijdse uitstraling en met een aantal groene planten (de badkamer heeft een raam) en fluffy witte handdoeken maakte ik het plaatje af.

Nieuwe badkamer

Ben jij in de omstandigheid dat je wel kunt beginnen met een compleet nieuwe badkamer, dan geef ik graag wat tips hoe jij sfeervolle en duurzame keuzes kunt maken voor je badkamer.

Look & feel

Verdiep je in de vraag welke kleuren en materialen je wilt gebruiken voor je nieuwe badkamer. Je zult normaal gesproken een flink aantal jaren met die keuzes moeten leven en het is niet duurzaam en zeker niet goed voor je portemonnee om na een paar jaar de boel weer om te gooien. Verzamel plaatjes uit woontijdschriften of van Pinterest van badkamers die je aanspreken. Ga je voor een hotel chique gevoel met een luxueuze afwerking en rijke materialen zoals marmer of houd je meer van een Scandinavische vibe met zandkleurige tegels en blond hout? Kies zoveel mogelijk voor materialen die recyclebaar zijn zoals keramische tegels, natuursteen, glas, bamboe en hout.

Water besparen

Een eenvoudige manier om je badkamer eco-vriendelijk te maken is het kiezen voor waterbesparende douchekoppen, toiletten met een dual-flush systeem en kranen met lage doorstroming. Het lijken misschien kleine aanpassingen maar alles bij elkaar vermindert dit je watergebruik zonder dat je hoeft in te leveren op comfort.

Duurzame verlichting

Vanzelfsprekend ga je LED verlichting gebruiken in je nieuwe badkamer. LED lampen gaan ongeveer 25 x langer mee dan gewone gloeilampen en ze zijn in verschillende kleuren en kleurtemperaturen te koop. Zorg voor goede verlichting bij je spiegel of kies voor een spiegel met ingebouwde LED verlichting.

Goede ventilatie

De badkamer is een vochtige ruimte dus goede ventilatie is essentieel om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen. Schimmels en bacteriën zijn slecht voor je gezondheid en ze tasten de materialen in je badkamer aan waardoor die sneller vervangen moeten worden. Bijkomend voordeel is dat een goed geventileerde ruimte makkelijker verwarmd kan worden wat op den duur energie bespaart.
Nieuwbouwwoningen worden opgeleverd met een goed ventilatiesysteem maar als je een badkamer vernieuwt in een oude woning zul je misschien zelf een ventilatiesysteem moeten (laten) plaatsen.

Biologische producten

Probeer verder zoveel mogelijk te kiezen voor biologische en/of natuurlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Er is tegenwoordig een ruime keuze aan producten die geproduceerd worden zonder schadelijke stoffen en chemicaliën en met biologische, natuurlijke ingrediënten. Deze producten zijn niet alleen beter voor je huid en je lijf, maar ook voor het milieu.

Met al deze duurzame keuzes bij elkaar kun je niet alleen genieten van een stijlvolle en comfortabele badkamer maar ook bijdragen aan een groenere planeet.