Wil je een huis kopen in 2024? We hebben goed nieuws!


19 januari 2024 door Juul Dijkhuis
10 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

In 2024 zijn er meerdere positieve ontwikkelingen voor potentiële huizenkopers. Je kunt een duurder huis kopen met vrijstelling voor de overdrachtsbelasting en met een NHG hypotheek kun je meer lenen. Er zijn ook verrassende veranderingen. Je kunt voor het verduurzamen van je huis meer lenen. Ook als je een al duurzaam huis koopt, pakt 2024 voordeliger voor je uit in vergelijking met 2023.

Een hoger bedrag lenen zonder overdrachtsbelasting

Ben je tussen 18 en 35 jaar oud en ben je op zoek naar een koophuis? In 2023 kon je ook al een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting krijgen, maar maximaal over een koopsom van €440.000. In 2024 kun je een huis kopen van maximaal €510.000 en vrijgesteld worden van deze belasting. Er gelden wel voorwaarden. Je moet zelf in het huis gaan wonen en je mag niet al een keer gebruik hebben gemaakt van deze vrijstelling.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Met onze hypotheek calculator kun je snel en eenvoudig online je maximale hypotheek berekenen. Zo weet je direct binnen welk budget je op huizenjacht kunt gaan

In 2024 kiezen voor een NHG hypotheek

Voor een grotere groep kopers wordt een NHG hypotheek haalbaar. Tot een koopsom van €435.000 kun je profiteren van de voordelen van NHG. Je hebt met een NHG hypotheek recht op een korting op de rente. Als je door bijvoorbeeld het verliezen van je baan je huis met verlies moet verkopen, kun je met een NHG hypotheek de restschulden kwijtgescholden krijgen. Je krijgt dus extra zekerheid.

Meer lenen voor een energiezuinig huis

Koop je een huis met een energielabel C of D? Dan kun je in 2024 meer lenen, namelijk €5.000 extra. Ga je voor een zeer energiezuinig huis (A++++ met energieprestatie)? Mooi, want dan kun je zelfs €50.000 extra lenen. De extra leencapaciteit is ook te verklaren, want een duurzamer huis zorgt voor een lagere energierekening.

Extra lenen voor het groener maken van je huis

Ook als je een huis koopt dat nog niet zo energiezuinig is, kun je extra hypotheek krijgen. Het extra hypotheekbedrag moet wel aantoonbaar gebruikt worden voor het verduurzamen van het huis. Met de slechtste energielabels (E, F en G), kun je €20.000 extra lenen. Ook met de betere energielabels kun je meer lenen. Vanaf het label A+++ kun je ook al €10.000 meer lenen.

Lees ook: Stel deze 13 vragen tijdens een hypotheekgesprek (voor een goede voorbereiding)!

Alleenstaanden kunnen meer hypotheek krijgen op het inkomen

Wil je in je eentje een huis kopen? Door de hoge huizenprijzen is dat erg lastig. Ook in 2024 blijft het lastig, maar speciaal voor singles zijn de leenmogelijkheden iets verruimd. Met een inkomen vanaf €28.000 kun je in 2024 extra lenen. Hoeveel extra hangt af van je omstandigheden, maar het zal gaan om ongeveer €16.000.

Studieschulden gaan anders meetellen in 2024

In veel gevallen rekenen hypotheekverstrekkers nu met de originele studieschuld. Gelukkig gaat dat veranderen. Volgend jaar wordt er gekeken naar de huidige stand. Door aflossingen wordt de schuld een steeds kleiner probleem.