• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw geeft nieuwbouwkopers meer rechten na oplevering

Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw geeft nieuwbouwkopers meer rechten na oplevering

Gemiddeld nog zo’n 19 gebreken per woning bij de oplevering

17 augustus 2021 door Romy Veul
13 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Gebreken heeft bijna elke woning, maar bij nieuwbouwwoningen is dat vast niet aan de orde. Zou je denken. In de praktijk hadden nieuwbouwwoningen in 2020 gemiddeld 19 gebreken per woning. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis. Veel van die fouten komen pas aan de orde als kopers na maanden of zelfs jaren wachten hun woning opgeleverd krijgen. De Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw, die binnenkort wordt ingevoerd, moet daar verandering in brengen.

Bouwfouten bij oplevering

Bij de oplevering van een nieuwbouwwoning ga je met de aannemer nog een keer door de woning heen om te checken of alles in orde is. Gebreken die je nog tegenkomt, komen in een proces-verbaal van oplevering te staan. Aan de aannemer de taak om de gevonden fouten op te lossen.

Gemiddeld heeft een nieuwbouwwoning dus nog zo’n 19 gebreken; soms zelfs een stuk meer (tot 39 gebreken per woning aan toe). Voorbeelden van fouten bij de oplevering zijn een niet goed sluitend raam, kapotte tegels, een lekkende leiding, een scheve deur of algemene slordigheden bij de afwerking. De meest gevonden bouwfouten zijn schade aan de kozijnen, schilderwerk dat te wensen overlaat en een witte waas op de stenen.

Volgens ingenieur Peter Viveen, die werkt bij Verbouwkosten.com, is het vooral in de badkamer, wc en keuken vaak raak. Daar vind je leidingen en elektra en moeten meerdere mensen samenwerken voor het resultaat. Daar gaat het regelmatig mis.

Aansprakelijkheid van de makelaar

Zichtbare foutjes die niet in het proces-verbaal van oplevering staan vermeld, vallen niet onder de aansprakelijkheid van de makelaar. Hier zal je dus zelf voor moeten opdraaien. De aannemer is bij de huidige wetgeving slechts aansprakelijk tot de oplevering. Daarna zijn alleen verborgen gebreken hem nog aan te rekenen. Je hebt dus de beste kansen als je tijdens de oplevering al punten opmerkt, zodat die in het proces-verbaal komen te staan. Dan kan de aannemer bijvoorbeeld niet beweren dat bepaalde schade te wijten is aan je eigen kluswerk.

Viveen adviseert dan ook om bij de oplevering een bouwkundig expert mee te nemen, die de woning in detail bekijkt en eventuele gebreken weet op te sporen. Een rondje van één of anderhalf uur is eigenlijk vrij kort; dan zie je snel iets over het hoofd. Ook omdat bijvoorbeeld lekkage misschien pas zichtbaar wordt als het regent. Daar heb je weinig aan als bij de oplevering de zon volop schijnt. Houd wel rekening met de kosten voor zo’n expert; die komen nog bovenop de overige kosten voor een nieuwbouwhuis.

Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw

Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe wet voor kopers van nieuwbouwhuizen: de Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw. Die is bedoeld om nieuwbouwhuiskopers meer rechten te geven. Door de invoering van die wet is de aannemer straks ook aansprakelijk voor gebreken die je pas na de oplevering constateert (mits die uiteraard aan de aannemer toe te schrijven zijn). Niet jij als koper moet dan op je strepen gaan staan om je gelijk te krijgen; de aannemer moet straks door de Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw zelf bewijzen dat iets hem of haar niet toe te schrijven valt.

Overigens ben je ook vóór de invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw niet volledig machteloos bij gebreken na de oplevering. Vaak staat in een koopovereenkomst dat je tot een half jaar na oplevering nog zichtbare gebreken mag melden. Daar kun je je dus mogelijk op beroepen.

Maatregelen vanuit bouwbedrijven

Het is trouwens ook in het belang van een bouwbedrijf zelf om de woning met zo min mogelijk fouten op te leveren. Voor het bedrijf kunnen de kosten hoog oplopen als ze nog veel gebreken moeten oplossen. Daarom doen sommige bedrijven een vooroplevering en komt het ook weleens voor dat het bouwbedrijf een externe bouwkundige inhuurt die de op te leveren woning bekijkt door de ogen van de klant.

Ook kun je vaak als koper tijdens de bouw al een kijkje komen nemen bij je toekomstige woning. Hoe eerder je op punten wijst die niet kloppen met wat je in je hoofd hebt, hoe gemakkelijker die nog op te lossen zijn.

Bron: De Telegraaf