Wanneer moet u een energielabel aanvragen


10 oktober 2023 door Diane van Beek
5 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Het aanvragen van een energielabel bij verkoop of verhuur van een object wordt nog wel eens vergeten. Zeker als het gaat om de verkoop van een woning binnen de familie sfeer staat men hier niet bij stil. Houdt u er echter rekening mee dat ook in zo’n situatie een energielabel aanvragen verplicht is. Doet u dat niet, dan zult u zeer waarschijnlijk een boete moeten betalen. Er is een aantal uitzonderingen waarbij het aanvragen van een energielabel niet nodig is. U vindt de redenen in de volgende alinea.

Wanneer is een energielabel niet verplicht

Een energielabel is niet verplicht in de volgende gevallen:

  1. Uw huis onteigend is en gesloopt gaat worden.
  2. De woning een beschermd monument is.
  3. Kerken en moskeeën zijn vrijgesteld van de plicht om een energielabel aan te vragen. Zij vallen onder religieuze gebouwen.
  4. Alle vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Denk hierbij aan tiny houses, woonboten of woonwagens.
  5. Bedrijfspanden die gebruikt worden voor opslag of verwerking van producten of goederen zoals fabrieken of fabriekshallen.
  6. Ook object die maximaal 2 jaar gebruikt zullen worden hoeven geen energielabel te hebben. Tijdelijke units voor scholen of bouwketen vallen bijvoorbeeld onder deze regeling.
  7. Woningen met een recreatieve bestemming die maximaal 4 maanden op jaarbasis in gebruik zijn.
  8. (Bij)gebouwen zoals schuurtjes, bergingen of garages. Het gaat om alle objecten die geen energie gebruiken om de temperatuur te regelen.

Hoe kunt u een energielabel aanvragen

Een aantal jaren geleden heeft elke woning een energielabel toegewezen gekregen. Huiseigenaren ontvingen hierover een brief. Dit label moest vervolgens definitief gemaakt worden, anders verloor het na verloop van tijd zijn geldigheid. De eerste stap om te weten of er een label is, is dan ook om te controleren of er al een label beschikbaar is. Op internet zijn handige tools te vinden om dit te onderzoeken.

Wat doet de EP-adviseur

Als er nog geen label aanwezig is, moet er op zoek gegaan worden naar een EP adviseur. EP staat voor energieprestatie. Deze adviseurs zijn deskundigen die zijn opgeleid om de energieprestatie van de woning op te nemen en te berekenen en een energielabel op te stellen. Ook kunnen zij het energieverbruik en de mogelijke verbeteringen onderzoeken, adviseren zij desgewenst over de te nemen energiebesparende maatregelen en zijn zij gespecialiseerd in het aanvragen van subsidies. Tijdens de opname wordt niet alleen gekeken naar de algemene kenmerken van het object zoals het bouwjaar, de oppervlakte en dergelijke. Ook de aanwezige isolatie wordt onder de loep genomen. Net als de verschillende installaties zoals de ketel en ventilatie unit en het type beglazing in de kozijnen. Al met al krijgt u een uitgebreid rapport met informatie over de status van uw woning als het gaat om duurzaamheid en energiezuinigheid.

Hoe belangrijk is een energielabel bij verkoop van een woning

Dat er een label is op het moment dat de woning verkocht gaat worden, is niet alleen belangrijk ter voorkoming van een boete. Ook draagt het bij aan een snelle verkoop. Zeker in de huidige tijd met hoge energierekeningen, wordt dit door kopers steeds belangrijker gevonden. Het goed isoleren van je huis zorgt dus niet alleen voor een hoger label, maar ook voor een betere verkoopbaarheid en een lagere energierekening. Als dat geen win-win situatie meer is!