Een hoger energielabel verkoopt beter: fabel of feit?


26 september 2023 door Diane van Beek
9 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Er is veel discussie over de invloed van het energielabel op de verkoop van je huis. En die gesprekken snap ik wel. Ik hoor zelfs verkopers die nog snel een nieuwe cv-ketel kopen om hun energielabel op te krikken. Of die de muren willen isoleren in de hoop op een letter die eerder in het alfabet te vinden is. Ik begrijp al die initiatieven best, maar of het zinvol is? Ik weet het zo net nog niet. Daarom heb ik een afspraak gemaakt met een bekende makelaar uit de regio en hem gevraagd naar zijn ideeën hierover.

Verkoopt je huis beter met een hoger energielabel?

“Dus je vraagt me of een hoger energielabel beter is?”, zegt hij en hij kijkt er bedenkelijk bij. “Dat hangt ervan af hoe oud het huis is”, zo gaat hij verder. De makelaar begint uit te leggen dat huizen met een label A of B over het algemeen van een bepaald bouwjaar zijn en dus sowieso beter zijn geïsoleerd. De huizen met een C of D label kunnen baat hebben bij het verbeteren van de duurzaamheid om zodoende een hoger energielabel te krijgen. “Dit zijn de huizen die een beetje in de middenmoot vallen”, zegt de makelaar. “Die huizen kunnen een hoger label krijgen door vrij gemakkelijke veranderingen door te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van de gevel. Maar dat moeten ze vooral doen als ze zelf in het huis blijven wonen hoor”, zo zegt hij. “De afschrijving wint het nooit van de investering in dit geval. Dus je moet er zelf plezier van hebben”. Ik kan me vinden in wat hij zegt. Sommige investeringen betalen zichzelf terug op het moment dat je het huis gaat verkopen. Denk dan aan het wit schilderen van donkere muren of het tegelen van sanitaire ruimtes met eigentijdse tegeltjes. Grotere verbouwingsplannen zijn over het algemeen te duur om in de verkoopprijs terug te laten komen.

Huizen met een laag energielabel

Dan heb je nog de categorie met een label E of lager. We zijn het erover eens dat bij deze huizen over het algemeen geldt dat het label niet veel indruk maakt bij verkoop. Vaak gaat het dan om oude huizen die opgeknapt moeten worden. ‘Eerlijke huizen’ noemen we dit ook wel. ‘What you see is what you get’, zou je kunnen zeggen. Er is niets opgeknapt, er is geen lik verf over de kozijnen gegaan en verkoopklaar maken is niet van toepassing op dit type huis. Overigens zijn er ook type woningen die nooit een hoger label zullen krijgen, bijvoorbeeld vanwege het bouwjaar. Die kunnen dus in prima conditie zijn, maar toch een laag label hebben.

De oplossing bij een laag energielabel

Het is een gezellig middag, zo samen kletsen met een collega makelaar. Maar echt nieuwe dingen hoor ik niet. We sluiten het gesprek af met wat ideetjes om toch iets positiefs te maken van een label dat minder hoog is dan de huiseigenaar zou willen. Een tweetal tips delen we hieronder met je:

  • Als je een laag label hebt, wil dat niet zeggen dat je hoge energiekosten hebt. Je kunt er dan ook voor kiezen om in de verkooptekst te vermelden wat het verbruik is van de woning. Wat je betaalt, zegt per slot van rekening veel meer dan een lettertje.
  • Vermeld in de verkooptekst ook vooral wat er allemaal wèl aan duurzaamheid en onderhoud is gedaan. Heb je overal HR++? Zet het erbij. De boel pas geschilderd? Vermeld het in de tekst.

 Kortom: Duidelijkheid geven in de tekst bij de verkoop van een huis, werkt goed. En dat doe je, in tegenstelling tot het energielabel, met àlle letters van het alfabet.