• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Een aanvullende hypotheek voor een verbouwing, kan dit?

Een aanvullende hypotheek voor een verbouwing, kan dit?


22 november 2023 door Redactie
13 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Geen enkel huis is meteen perfect, tenzij je het zelf hebt laten bouwen. Vaak valt er wel het een en ander aan te verbouwen. Dit zijn kosten die natuurlijk geen onderdeel uitmaken van het aankoopbedrag van je woning, en een hypotheek kun je tegenwoordig alleen nog krijgen voor maximaal het aankoopbedrag. Is het mogelijk om een aanvullende hypotheek te krijgen als je een verbouwing wilt doen?

Bouwdepot

Laten we beginnen met de situatie dat je kort na de aankoop wilt gaan verbouwen. Zoals gezegd kun je niet een hypotheek afsluiten voor meer dat het aankoopbedrag van je woning. Wat eventueel echter wel kan, is een bouwdepot als onderdeel van je hypotheek. Dit is een speciaal potje dat voor een bepaalde periode (vaak twee jaar) gereserveerd blijft om verbouwingen mee te financieren. Je dient dan facturen in bij de hypotheekverstrekker, en zij betalen deze rechtstreeks uit het bouwdepot. Kun je door de verbouwing tijdelijk niet in je huis wonen, dan kun je een zeecontainer huren om tijdelijk in te verblijven in je tuin. Dat mag op eigen terrein. Deze kosten kunnen echter doorgaans niet uit het bouwdepot geclaimd worden, omdat ze niet zorgen voor een waardeverhoging van je woning.

Duurzaamheidslening

Of je nu meteen of later wilt gaan verbouwen, als het ingrepen zijn met het oog op energiebesparing is dat een apart scenario. In deze tijd is het namelijk mogelijk dat je in aanmerking komt voor een duurzaamheidslening. Dat zijn leningen tegen gunstige voorwaarden die zulke ingrepen faciliteren. Let ook goed op of er subsidies zijn waar je gebruik van kunt maken die de kosten van de ingreep kunnen drukken voor jou persoonlijk. Moet je voor de verbouwing tijdelijk spullen elders kwijt? Overweeg dan hier om een opslagcontainer voor te huren.

Hypotheek verhogen

Hypotheek verhogen

Wil je op een later moment een verbouwing gaan doen? Dan kun je naar je hypotheekverstrekker toe gaan met het verzoek om je bestaande hypotheek te verhogen. Je gaat dan extra geld lenen boven op het geld dat je in eerste instantie al leende. Dit is niet een optie die voor iedereen beschikbaar is. Het hangt af van factoren zoals de waarde van je huis en je financiële situatie of je je hypotheek kunt verhogen.

Tweede hypotheek

Een alternatief voor het verhogen van je bestaande hypotheek, is het afsluiten van een tweede hypotheek. Dat is een aparte lening boven op je bestaande hypotheek. Met deze lening kun je geld lenen voor specifieke doeleinden, zoals dus bijvoorbeeld een verbouwing. Het bedrag dat je kunt lenen, hangt daarbij echter wel af van de overwaarde van je huis. Je betaalt deze lening vervolgens naast je bestaande hypotheek af.

Houd er rekening mee dat het verkrijgen van een aanvullende hypotheek afhankelijk is van factoren zoals je inkomen, kredietwaardigheid en de waarde van je huis. Neem contact op met een hypotheekadviseur om te bekijken wat je opties zijn. Uiteindelijk is het beter om zelf te sparen en daar je verbouwing van te financieren. Dan kun je doen en laten wat je wilt en heb je niet de extra kosten van rente op een aanvullende lening.