Een draagmuur verwijderen: alles over de financiën


23 augustus 2023 door Redactie
23 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

De afgelopen jaren laten meer mensen dan ooit hun woning verbouwen. Onder andere de realisatie van een thuiskantoor tijdens de coronapandemie en verduurzaming vanwege de energiecrisis hebben het aantal mensen dat hun woning wil (laten) verbouwen gigantisch doen stijgen. Bij een verbouwing moet je aan van alles denken. Niet alleen aan het regelen van een geschikte aannemer, maar ook aan de financiële kant. Hoe zit het bijvoorbeeld met de financiën van het laten verwijderen van een draagmuur? Hieronder lees je er alles over.

Een draagmuur verwijderen: dit houdt het in

Allereerst is het goed om kort te beschrijven wat een draagmuur verwijderen eigenlijk inhoudt. Een draagmuur is een essentieel onderdeel van het geraamte van een woning. Deze kun je dus niet zomaar verwijderen. Om scheuren, verzakkingen of instorting te voorkomen, dient de functie van een dragende muur overgenomen te worden door bijvoorbeeld een stalen draagbalk of kolommen.

Een draagmuur verwijderen is een specialistische klus. Ga dus nooit zomaar zelf aan de slag, maar huur iemand met kennis en ervaring in. Voordat de aannemer aan de slag kan, dien je een constructieberekening voor een draagmuur te laten maken. Een constructeur berekent hierbij welke constructie nodig is als vervanging voor de draagmuur. Meestal gebruiken ze de bouwtekeningen als basis voor de berekening. De uitkomst verwerkt hij ook in een constructietekening. De constructieberekening- en tekening zijn ook nodig voor de vergunningsaanvraag bij je gemeente voor het laten verwijderen van de draagmuur.

Een draagmuur verwijderen: de financiering

De kosten van het laten verwijderen van een draagmuur liggen meestal tussen de 5.000 en 7.500 euro. Heb je genoeg spaargeld, dan is dit gebruiken de goedkoopste optie. Zeker aangezien de spaarrentes nog steeds laag zijn.

Heb je niet voldoende eigen vermogen, dan kun je ook geld lenen voor de verbouwing. Je hebt hierbij de keuze tussen een extra hypotheek afsluiten of een persoonlijke lening. In beide gevallen is de rente van de lening fiscaal aftrekbaar in box 1. Moet je een extra hypotheek afsluiten, dan krijg je te maken met allerlei extra kosten. Denk aan notaris-, advies- en afsluitkosten. Deze kunnen wel een paar duizend euro bedragen. Bij een persoonlijke lening heb je deze niet, alhoewel de rentes over het algemeen wel hoger liggen. Bij verbouwingen tot 25.000 euro is het vaak het goedkoopst om een persoonlijke lening af te sluiten.

Gevolgen voor je hypotheek

Een draagmuur laten weghalen kan de waarde van je woning verhogen. Dit omdat een open indeling als aantrekkelijker wordt beschouwd. Heb je de verbouwing met spaargeld of een persoonlijke lening gefinancierd? Dan is de verhouding tussen de woningwaarde en de hypotheek waarschijnlijk veranderd. Mogelijk val je hierdoor in een lagere risicoklasse die veel hypotheekverstrekkers hanteren, en kun je in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente.