• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Kans op overstroming mee laten wegen bij het kopen van een huis?

Kans op overstroming mee laten wegen bij het kopen van een huis?


27 januari 2024 door Juul Dijkhuis
22 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Kans op overstroming mee laten wegen bij het kopen van een huis?

Bij het kopen van een huis moet je ook mee laten wegen hoe groot de kans is op rampen en op problemen door de ligging van het huis. Houd bijvoorbeeld rekening met de problemen door wateroverlast in Valkenburg of met aardbevingsschade in Loppersum in de provincie Groningen. Als je hoge kosten kunt verwachten, moet je de kans hierop mee laten wegen bij het kopen van een huis.

Door de klimaatverandering is de kans op schade aan je huis door wateroverlast, droogte en heftige stormen groter geworden. Er zijn bijvoorbeeld huizen met funderingsproblemen door een periode van droogte, ook zijn er huizen die wateroverlast hebben ervaren begin januari van dit jaar. Het zijn ontwikkelingen die je mee moet wegen bij het kopen van een huis. De kans op wateroverlast hoeft nog geen reden te zijn om niet te kopen, maar houd in ieder geval rekening met het financiële gevaar.

Ook goed om te lezen: Potentiële huizenkopers houden onvoldoende rekening met de klimaatrisico’s

Potentiële huizenkopers houden onvoldoende rekening met de klimaatrisico’s

Volgens de AFM houden huizenkopers onvoldoende rekening met de klimaatrisico’s. In de huizenprijzen zijn deze risico’s nu niet ingecalculeerd. De AFM wijst vooral op de gevaren van slechte funderingen door droogte en op de overstromingsgevaren. Bij problemen door deze gevaren hebben we het over grote financiële risico’s. Door een te hoge hypotheek bij het kopen van huizen is er onvoldoende financiële ruimte achter de hand om funderingen te verbeteren en om waterschade te verhelpen.

Weet wat de risico’s zijn voordat je een huis koopt

Voordat je koopt laat je een bouwkundige keuring uitvoeren. Dat doe je om te weten te komen wat je aan kosten kunt verwachten na het kopen van het huis. Als je moet investeren doordat het platte dak aan vervanging toe is, kun je dat maar beter weten voordat je honderdduizenden euro’s aan de verkopers over laat maken. In bredere zin telt dit ook. Verdiep je goed in gevaren die voor het betreffende huis kunnen spelen. Dreigt een ramp als een rivier in de directe omgeving overstroomt of zijn er aardbevingen geweest door gaswinning in de buurt?

Een huis niet kopen door de gevaren?

De risico’s die dreigen kan een reden zijn om toch af te zien van koop. Het wel kopen van een huis met extra grote klimaatrisico’s vraagt namelijk om een financiële buffer waar je uit kunt putten als er inderdaad kosten ontstaan. Als je geen geld achter de hand hebt, is het de vraag of het verstandig is om een huis met een verhoogd gevaar te kopen. Schakel in ieder geval een aankoopmakelaar in die jou hierin kan adviseren.

Blijft mijn huis droog als de dijken breken?

Je kunt nog verder vooruit denken. Je kunt ook rekening houden met de gevaren in de toekomst. Regio’s die onder de zeespiegel liggen, vormen een gevaar als de dijken breken. Op de website Overstroomik.nl kun je jouw woonplaats invullen. Je ziet dan of jouw woonplaats droog blijft. Ook zie je hoe hoog het water komt en wat de gevolgen zijn.