Goedkope manieren om je keuken op te knappen


29 januari 2024 door Johanneke Delsink
3 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Een nieuwe keuken is meteen een grote investering en als je een nieuw huis koopt is het ronduit zonde om een keuken eruit te halen die nog goed is maar niet helemaal je smaak. Gelukkig zijn er ook goedkope manieren om je keuken op te knappen of alleen te voorzien van nieuwe looks!

Plaats een nieuw blad

zwart keukenblad

Een van de belangrijkste onderdelen van de keuken is het werkblad. Dit is ook meteen het grootste oppervlak van een keuken en daarom super geschikt als je een aanpassing wil doen met een groot effect. Een blad dat niet je smaak is, kun je eenvoudig verwijderen en vervangen voor een ander exemplaar. Let er wel op dat de wasbak verlijmd zit, dus dat die meteen mee moet worden vervangen. Een kraangat is universeel dus die kan wel hergebruikt worden. Tenzij je dit moment aangrijpt om meteen de kraan te vervangen voor een kokend water kraan! Je nieuwe kraan wordt dan meteen de blikvanger in de vernieuwde keuken.


Wil je een blad met moderne looks, maar zonder dat de kosten heel hoog zijn? Kijk dan naar een kunststof blad. Dit klinkt goedkoop, maar een kunststof blad is heel fijn in gebruik, makkelijk schoon te maken en te krijgen in ontzettend veel mooie soorten. Steenlook, houtlook met een echt reliëf en prachtig marmer zijn verschillende opties die in kunststof uitvoering te krijgen zijn. Het enige aandachtspunt bij een kunststof blad is dat je er geen hete pan op kan zetten zonder onderzetter. Ben je daar stipt mee, dan is kunststof een ontzettend goede, betaalbare keuze!

Geef de kastjes een nieuwe look

Ook de deurtjes en lades zijn bepalend voor het aanzicht. Wanneer de kastjes nog goed zijn kun je kijken om ze te wrappen aan de buitenzijde. Zo kun je ze voorzien van een nieuwe look terwijl je het kastje blijft gebruiken. Wrappen gebeurt met een speciale folie die te krijgen is bij de bouwmarkt of te bestellen is bij speciaalzaken. Voordeel van een speciaalzaak is dat er meer keuze is in kleuren, in grotere maten en in betere kwaliteit. Bestel vooraf samples zodat je thuis kunt kijken of de kleur naar wens is en hoe het combineert met het blad en andere looks van de keuken. Folie aanbrengen is niet heel eenvoudig, dus het is slim om het wrappen te laten doen door een vakman. Dit kan gewoon thuis op locatie en is over het algemeen voor een hele keuken in 1 dag klaar.

Zijn de deurtjes wat ouder dan kun je de kastjes en lades ook voorzien van nieuwe frontjes. Hiervoor kun je plaatmateriaal bestellen dat je op maat laat zagen en afwerkt met kanten band. Let op dat je ook de zijpanelen en de plint moet vervangen, dit zijn werkzaamheden waar je handig voor moet zijn of een vakman voor moet inschakelen. Voordeel is dat je met deze optie echt een bijna nieuwe keuken hebt zonder dat je moet hakken en breken. Het plaatsen van de nieuwe deurtjes is over het algemeen in een paar uurtjes geregeld.

Nieuwe looks met nieuwe greepjes

Of je nou de deurtjes wrapt, vervangt of laat zoals ze zijn: de greepjes bepalen ook voor een groot deel de uitstraling van de keuken. Door nieuwe greepjes te plaatsen kun je de looks aanpassen naar een andere stijl. Denk bijvoorbeeld aan stijlvolle gouden greepjes of moderne zwarte greepjes in Piet Boon stijl. Meestal kun je de oude greepjes makkelijk verwijderen en in dezelfde boorgaten de nieuwe greepjes vastzetten. Een eenvoudige ingreep met groot effect!

Plaats planken voor een ruimtelijk effect

Als je bovenkastjes hebt die je niet zo mooi vindt, dan kun je ook overwegen om die te verwijderen en te vervangen voor leuke planken. Kies bijvoorbeeld voor oud eiken met een boomstamrand en plaats daarop glazen, kopjes en wat leuke accessoires. Hiermee kleed je de keuken heel gezellig aan, wat enorm veel doet voor de sfeer in de keuken. Vergeet niet meteen leuk textiel mee te nemen: de handdoek en theedoek die je ophangt geven ook een leuke nieuwe touch.


Met deze betaalbare en creatieve tips kun je je keuken opknappen zonder veel geld uit te geven aan een nieuwe keuken. Door slimme keuzes te maken kun je een keuken creëren die niet alleen functioneel is maar ook helemaal naar jouw smaak is.