Geld besparen in elk seizoen: zo doe je dat!


24 oktober 2023 door Redactie
7 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Elk seizoen heeft zo zijn eigen charme, maar wist je dat je het hele jaar door op creatieve wijze geld kunt besparen? Natuurlijk gelden sommige besparingstips in elk seizoen. Zo kort mogelijk douchen bijvoorbeeld, of het gebruik van LED-lampen en het kopen van tweedehands kleding. En wat dacht je van het eten van seizoensgebonden groenten? Er zijn echter ook een aantal dingen die je per seizoen kunt doen om aan het einde van de maand meer geld over te houden. Welke dat zijn? Dat lees je hier!

Besparen in de lente

De (prille) start van de lente is het perfecte moment om een eigen moestuin te starten. Het kweken van groenten uit eigen tuin is niet alleen lekkerder en goedkoper dan wanneer je ze zou kopen, maar ook een erg rustgevend werkje. Win-win dus!

moestuin om geld te besparen

Het is meestal in de lente dat mensen beginnen na te denken over de zomervakantie, en dat is maar goed ook. Meestal geldt namelijk dat hoe vroeger je boekt, hoe voordeliger je uit bent. Wacht dus niet te lang met boeken!

In de lente wordt het natuurlijk ook weer warmer en schijnt de zon vaker. Pak dus weer gewoon de fiets in plaats van de auto, hang de was buiten te drogen in plaats van de droger te gebruiken en maak eventuele zonnepanelen goed schoon om er het meeste rendement uit te halen.

Lees ook: Duurzaam Inrichten van je Huis: Maak bewuste keuzes voor een groen thuis

Besparen in de zomer

Geld besparen in de zomer kan op allerlei manieren. Gebruik bijvoorbeeld een plafondventilator in plaats van de airconditioning, want dat scheelt enorm in je stroomverbruik. Houd daarnaast bij hoge temperaturen de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten, zodat de temperatuur binnen lekker koel blijft. Is het echt lekker warm buiten? Dan zet je de temperatuur van de douche natuurlijk een flink stuk lager. Niks lekkerder dan een koude douche na een benauwde zomerdag, niet?

waterijsjes om geld te besparen

Nog meer geld besparen in de zomer? Maak dan je eigen waterijsjes en limonade en overweeg als je nog geen vakantie hebt geboekt een gezellige ‘staycation’.

Besparen in de herfst

In de herfst kun je wat je energierekening betreft aanzienlijk meer besparen dan in de lente en de zomer. Zet bijvoorbeeld de thermostaat een graadje lager, isoleer je huis zodat je energiekosten omlaag gaan en koop spaar- of LED-lampen. Nu het buiten weer vroeger donker wordt, staan de lampen immers weer veel vaker aan.

Andere manieren om geld te besparen in de herfst zijn door op tijd kerstcadeaus te zoeken en deze in de aanbieding te kopen, met het gezin het bos in te gaan in plaats van naar een duur pretpark en zelf een lekkere appeltaart te bakken in plaats van deze te kopen. Dat is bovendien vele malen lekkerder!

Lees ook: Geld besparen op woonartikelen: Slim shoppen bij Gamma, Kwantum en meer

Besparen in de winter

Voordat de winter begint is het slim om je verwarming te ontluchten. Zo kan het water beter doorstromen en hoef je minder hoog te stoken om dezelfde temperatuur te verkrijgen. Om in de winter de warmte vast te houden in huis kun je meerdere vloerkleden neerleggen in de ruimtes waar je het meest verblijft. Dit voelt bovendien behaaglijk aan en ziet er gezellig uit. En wist je dat je het minder snel koud hebt als je voeten goed warm zijn? Investeer dus ook in comfortabele, super dikke sokken voor in huis. Daarnaast spoel je een heet bad of afwaswater natuurlijk niet direct weg. Deze warmte wordt namelijk afgegeven aan de ruimte. Heb je het flink koud en ben je geneigd daardoor lang onder de douche te blijven staan? We kunnen niet genoeg benadrukken dat je dat gaat merken in je portemonnee. Niet doen dus!