• Home
  • Nieuws
  • Overig
  • Reiskostenvergoeding moet anders; veel werkgevers kiezen voor ander systeem

Reiskostenvergoeding moet anders; veel werkgevers kiezen voor ander systeem

Gaat vaste reiskostenvergoeding op de schop?

10 september 2021 door Romy Veul
19 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Door de coronacrisis is (deels) thuiswerken bij veel bedrijven de norm geworden. Dat heeft gevolgen voor de reiskosten van de gemiddelde werknemer. Én voor de reiskostenvergoeding. Steeds meer bedrijven heroverwegen hun vaste reiskostenvergoeding. Het alternatief? Een variabele vergoeding op kilometerbasis. Ook een reiskostenvergoeding aangevuld met een thuiswerkvergoeding komt steeds vaker voor.  

Naar een vergoeding per gemaakte kilometer?

Aan het begin van de coronapandemie lieten veel bedrijven hun reiskostenvergoeding doorlopen zoals eerst. Maar naarmate de thuiswerksituatie langer aanhield, zijn diverse bedrijven daar al van afgestapt. Zo’n 20% van de organisaties biedt nu geen vaste reiskostenvergoeding meer, zo laat onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet zien.

Diverse bedrijven overwegen een kilometervergoeding die afhankelijk is van het daadwerkelijke aantal gemaakte ritten. Voor de werkgever is dat vaak financieel aantrekkelijker, ook al brengt het wat meer administratie met zich mee. Het scheelt bedrijven flinke bedragen aan reiskosten.

Hoe zat dat eerst?

Eerder ontvingen de meeste werknemers óf een vergoeding van € 0,19 per kilometer (kijkend naar het daadwerkelijke aantal gereden kilometers) óf een vaste woon-werkverkeervergoeding. Die laatste was vaak van toepassing voor werknemers die 128 dagen per jaar of meer op dezelfde locatie werken. Sommige bedrijven werken bij die laatste regeling ook met € 0,19 per kilometer en kijken naar het gemiddelde aantal dagen dat je naar kantoor komt. Andere bedrijven stellen een maximum vergoeding op.

Daarnaast zijn er bedrijven die met een zakelijke OV-kaart werken en krijgen werknemers die veel onderweg zijn soms een lease-auto van de zaak.  

Thuiswerkvergoeding

Bij veel organisaties blijkt elkaar fysiek ontmoeten niet zo hard nodig als eerder vaak werd gedacht.  Meerdere dagen per week thuiswerken is dan ook niet vreemd meer. Ook als corona zich in de toekomst voor gezien houdt, denken deze organisaties met enkele dagen per week thuiswerken door te gaan. Daar past een lagere reiskostenvergoeding bij gezien de niet gereden kilometers.

Maar de reiskostenvergoeding volledig schrappen voor de thuiswerkdagen doen veel bedrijven niet. Als alternatief bieden ze vaak een thuiswerkvergoeding. Het Nibud gaat uit van € 2 per dag aan thuiswerkvergoeding als norm.

Die thuiswerkvergoeding valt onder de werkkostenregeling; bedrijven kunnen deze kosten door de coronapandemie nu nog onbelast uitkeren.

Pas op voor mogelijke naheffing

Overigens is reiskostenvergoeding ontvangen als je volledig thuiswerkt niet zo aantrekkelijk als het voor veel mensen lijkt. Werkgevers kunnen een naheffing krijgen als blijkt dat de betaalde kilometers niet zijn gemaakt. In dat geval zal de werkgever naar de werknemer stappen en moet die alsnog loonbelasting betalen over het extra ontvangen loon.

Een blik werpen op je arbeidsvoorwaarden kan dus verstandig zijn om te checken of je niet te veel en ook niet te weinig reiskostenvergoeding ontvangt.

Bron: AD