De werkloosheid is in januari, februari en maart 2021 flink gedaald. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het afgelopen kwartaal blijkt dat er meer dan ooit sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. Oftewel: voor werknemers is het lastig om arbeidskrachten te vinden. De werkloosheid is volgens het CBS nog nooit eerder zo snel afgenomen als het afgelopen kwartaal.
Voor elke 100 werklozen waren er tussen januari en maart 2021 73 vacatures. In het laatste kwartaal van 2020 waren dit nog 57 vacatures per 100 werklozen.
In totaal stonden er aan het eind van kwartaal 1 245.000 vacatures open. Dat zijn er 26.000 meer dan het kwartaal ervoor. Een enorme stijging die begin 1999 voor het laatst werd gezien!
Daarmee hebben op dit moment in totaal 9.010.000 mensen een betaalde baan. Dat zijn er 43.000 meer dan eind 2020.
Vooral in de handel, in de zakelijke dienstverlening en in de zorg is de vraag naar werknemers groot. Verder is opvallend dat ook in de horeca meer vraag naar werk was (6.000 meer openstaande vacatures dan het kwartaal ervoor). Dit heeft waarschijnlijk te maken met het uitzicht op de onlangs doorgevoerde versoepelingen en op de versoepelingen die er na de vaccinaties nog aan zullen komen. Dat betekent: meer klanten en dus ook meer behoefte aan personeel.
Maar het grootste aantal openstaande vacatures per 100 werklozen ligt nog steeds in de informatie- en communicatiesector.
In de maanden sinds de start van de coronacrisis is de werkloosheid in rap tempo opgelopen. In de zomer van 2020 lag het aantal werklozen nog op 419.000. Er was toen een recordstijging van het aantal werklozen te zien: er kwamen in één kwartaal 150 duizend werklozen bij. De afgelopen maanden laat de werkloosheid echter weer een daling zien – en niet zo’n kleine ook. Op dit moment zijn er in Nederland 334.000 werklozen in totaal.
Zo is ook het aantal mensen dat zijn baan is verloren afgelopen maand beperkt gebleven. Het CBS noemt de loonsteun (NOW-subsidie) vanuit de overheid als verklaring daarvoor. Dankzij die subsidie konden werkgevers ook bij omzetverlies het salaris van hun personeel door betalen. Het loon van zo’n 1,3 miljoen werknemers wordt gedeeltelijk of volledig vanuit die loonsteun betaald.
Wel moet gezegd worden dat tegelijkertijd het aantal beschikbare banen afnam in het afgelopen kwartaal. Er waren 69.000 minder banen dan eind 2020. In de werkloosheidscijfers komt dat niet tot uiting – om verschillende redenen. Zo speelt een rol dat een groot aantal werklozen helemaal van de arbeidsmarkt af is en dat diverse arbeidsmigranten zijn terugverhuisd naar hun land van herkomst.
Bron: NOS en Volkskrant