• Home
  • Nieuws
  • Overig
  • Hoeveel zakgeld geef je per leeftijd, en wanneer begin je met zakgeld?

Hoeveel zakgeld geef je per leeftijd, en wanneer begin je met zakgeld?

Leer je kinderen slim omgaan met geld

10 november 2021 door Romy Veul
32 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Zo’n 69% van alle kinderen tussen de 5 en 12 jaar krijgt zakgeld, zo blijkt uit cijfers van het Nibud. Je wilt je kind dankzij zakgeld goed leren omgaan met geld, maar leest je waarschijnlijk graag goed in voordat je daarmee begint. Hoeveel zakgeld is gebruikelijk op de basisschool en op de middelbare school? En wanneer ga je zakgeld geven? Lees hier hoeveel zakgeld per leeftijd gemiddeld is en ontdek via onze tips voor zakgeld geven hoe je het slim aanpakt.

Vanaf wanneer zakgeld geven?

Misschien open je vanaf de geboorte van je kind alvast een spaarrekening voor hem of haar. Maar het is uiteraard niet nodig om je baby al zakgeld uit te betalen. Vanaf wanneer is zakgeld geven dan wel verstandig?

Het Nibud geeft als advies om vanaf een jaar of zes te beginnen met zakgeld geven. Vanaf die leeftijd kunnen veel kinderen de verschillende munten herkennen. Wel kan het zo zijn dat kinderen op dat moment nog niet meteen gaan sparen. Het geld brandt misschien in hun zakken om snel iets kleins van te kopen. Veel kinderen ontdekken pas later dat je het geld langer kunt bewaren en zo kunt sparen voor iets groters. Het is dan ook niet erg als het zakgeld van je kind een keer op is; daar leert hij of zij juist van.

Waarom zakgeld geven?

Zakgeld geven is een goede manier om kinderen bewust te maken van de waarde van geld. Om als tiener, student en volwassene goed te kunnen omgaan met geld, moet je een besef hebben van wat geld waard is, hoeveel bepaalde aankopen kosten en hoe je je wensen afstemt op het geld dat je hebt.

Een kind zal waarschijnlijk meer dingen willen dan hij aan geld in zijn portemonnee of spaarvarken heeft zitten. Zeker in het begin. Dat is juist waarom zakgeld belangrijk is. Het laat zien dat je maar een beperkt bedrag te besteden hebt en dat je het daar een bepaalde periode mee zult moeten doen. Wil je toch iets groters kopen? Dan moet je daar langer voor sparen.

Hoe pak je dat aan, zakgeld geven?

De meeste kinderen krijgen zakgeld op een vast moment. Vaak (in 67% van de gevallen) is dat eens per week, soms (bij 19% van de kinderen) eens per maand en in de overige gevallen op een meer onregelmatige basis. Zakgeld geven gebeurt meestal in de vorm van contant geld.

Een kleiner percentage van de ouders maakt het geld over naar de bankrekening van hun kind of kiest voor een combinatie van overmaken en contant betalen.

Hoeveel zakgeld geef je?

Het is logisch dat je de hoeveelheid zakgeld afstemt op jouw portemonnee. Hoeveel kun jij missen per week? Daarnaast hangt het ervan af wat je je kind precies van zijn zakgeld laat betalen. Moet je kind bijvoorbeeld zelf zijn Donald Duck-abonnement betalen of doe jij dat? Koopt hij zelf cadeaus voor verjaardagen? Of is het zakgeld puur bedoeld voor losse eigen aankopen? In het laatste geval kun je het met minder zakgeld doen dan wanneer je je kind ook abonnementen laat betalen.

Hoeveel zakgeld per leeftijd (basisschool)?

Het zakgeld dat kinderen op de basisschool ontvangen, is vaak één tot een paar euro per week. Overdrijf het zeker niet. Dan kunnen je kinderen leren dat de hoeveelheid geld beperkt is en dat je dus keuzes zult moeten maken in wat je wel en niet koopt.

Kinderen op de basisschool krijgen meestal wekelijks een bedrag aan zakgeld, bij voorkeur op een vaste bedrag. Uit het Nibud Kinderonderzoek uit 2023 komen de volgende bedragen naar voren als gemiddeld zakgeld per leeftijd.

Leeftijd Gemiddeld zakgeld per week
6 jaar € 1,20 - € 2,30
7 jaar € 1,40 - € 2,30
8 jaar € 1,90 - € 2,80
9 jaar € 2,30 - € 2,90
10 jaar € 2,30 - € 2,80
11 jaar € 2,30 - € 3,50
12 jaar € 2,60 - € 4,70

Bron: Nibud, 2023.

Hoeveel zakgeld per leeftijd (middelbare school)?

Voor tieners gaat het Nibud uit van een bedrag per maand. Uit hun Scholierenonderzoek in 2020 komen de volgende bedragen voort:

Leeftijd Gemiddeld zakgeld per maand
12 jaar € 17,00 - € 22,00
13 jaar € 20,00 - € 22,00
14 jaar € 22,00 - € 25,00
15 jaar € 22,00 - € 30,00
16 jaar € 20,00 - € 25,00
17 jaar € 22,00 - € 26,00
18 jaar € 21,00 - € 26,00

Bron: Nibud, 2020.

Overigens adviseert het Nibud om kinderen vanaf 12 jaar kleedgeld te geven. Daarmee kan je kind zelf kleding kopen. Kleedgeld laat je kind inzien dat hij of zij keuzes moet maken en niet zomaar elke aankoop kan doen. Een gemiddeld kleedgeldbedrag is zo’n € 50 per maand voor een middelbare scholier.

Tips voor zakgeld geven

Het is volgens het Nibud belangrijk om duidelijke afspraken te maken over zakgeld geven. Spreek bijvoorbeeld een vaste dag af waarop je zakgeld geeft, zoals elke week op zaterdag of elke vijfde dag van de maand. Bespreek ook wat je kind wel en niet met zakgeld moet betalen.

Nog een paar tips voor slim omgaan met zakgeld:

  • Houd je aan de gemaakte afspraken. Geef bijvoorbeeld niet soms twee keer per week zakgeld omdat je kind heel graag iets wil kopen. Juist het idee van schaarste is leerzaam voor je kind.
  • Gebruik zakgeld niet als middel om te belonen of straffen.
  • Leer je kind sparen voor grotere dingen als hij of zij een keer iets wil hebben wat meer kost.
  • Koop eventueel een spaarpot om het sparen concreet te maken. Veel kinderen vinden het motiverend om te zien hoe hun hoeveelheid geld toeneemt.
  • Maak afspraken over wat je kind wel en niet mag kopen van zijn zakgeld. Bijvoorbeeld over wel of niet zelf snoep kopen.
  • Geef het zakgeld contant. Dit helpt je kind ook om te leren rekenen met geld. Op latere leeftijd kan een eigen bankrekening handig zijn.
  • Bedenk eventueel klusjes waarmee je kind een extra bedrag kan verdienen, zoals onkruid wieden of een keer boodschappen doen.

Dus, hoeveel zakgeld geef je?

Hoeveel zakgeld je geeft, is afhankelijk van wat je kind van het zakgeld moet kopen en hoeveel jij zelf kunt missen. Overdrijf het sowieso niet en ga uit van de gemiddelde bedragen aan zakgeld per leeftijd hierboven. Dan weet je zeker dat je kind ongeveer krijgt wat gemiddeld is voor zijn leeftijd en tegelijkertijd niet meer zakgeld ontvangt dan nodig is. Op die manier biedt zakgeld een goede manier om je kind te leren dat geld beperkt is en dat hij of zij keuzes zal moeten maken in zijn uitgaven.