Hoeveel kost een hond? De gemiddelde kosten per maand!

Wat kost je trouwe viervoeter?

28 februari 2023 door Romy Veul
134 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Een hond is vaak een vriend voor het leven. Voor het prijskaartje dat aan een hond hangt, krijg je dan ook heel veel terug. Toch is het goed om te weten met welke kosten je rekening moet houden voordat je aan een hond begint. Hoeveel kost een hond per maand en per jaar? En voor welke kosten voor een hond kom je zoal te staan, zowel voor de aanschaf als qua terugkerende maandelijkse kosten?

Wat kost een hond bij de aanschaf?

Voordat je überhaupt een hond hebt, zal je al de nodige kosten moeten betalen. Het hangt vooral af van het type ras wat de aanschafkosten van een hond zijn. Heeft jouw puppy geen stamboom? Dan ben je met zo’n € 50 tot € 100 klaar. Ga je voor een hond met stamboom? Dan betaal je voor de hond minimaal zo’n € 500. Bij middelgrote rassen is € 650 een gemiddeld tarief en bij grotere rassen kun je rekenen op ongeveer € 800.

Aan een hond uit het asiel ben je vaak zo’n € 150 tot € 200 kwijt. Dat lijkt misschien duurder dan een puppy zonder stamboom, maar in de praktijk is dat niet zo. Een hond uit het asiel is namelijk al gecastreerd of gesteriliseerd, heeft een chip, is gevaccineerd en ontwormd en heeft antivlooienmiddel gehad. Die kosten zou je bij de aanschaf van een puppy zelf nog maken.

Naast dat je kosten voor een hond zelf betaalt, heb je ook diverse spullen nodig voor je hond. Zo zal je hond een bench waarderen, heb je een riem en halsband nodig en mogen natuurlijk het voer en een goede drinkbak niet ontbreken. Voor dat alles bij elkaar zal je gemiddeld zo’n € 200 moeten afrekenen. Eventueel kun je ook voor tweedehands hondenspullen kiezen. Dan ben je goedkoper uit.

Verder kost het chippen van je hond eenmalig tussen de € 25 en € 55.

Hoeveel kost een hond per maand?

Als je hond langzaam maar zeker tot een onmisbaar gezinslid uitgroeit, moet je rekening houden met diverse maandelijks terugkerende kosten voor je hond. Denk bijvoorbeeld aan:

  • hondenbelasting (verschilt per gemeente);
  • voer voor de hond;
  • vaccinaties en ontvlooien;
  • nieuwe hondenspeeltjes;
  • hondensnacks;
  • kosten voor vachtverzorging;
  • eventuele verzekeringspremie voor een hondenverzekering.

Dus: hoeveel kost een hond per maand? Al met al zal je per maand zo’n € 70 tot € 100 aan vaste kosten voor je hond per maand kwijt zijn. Daar komen nog diverse incidentele kosten bij.

Wat zijn de incidentele kosten voor je hond?

Naast die maandelijks terugkerende kosten, zijn er ook diverse incidentele kostenposten om mee te nemen in je antwoord op de vraag ‘Hoeveel kost een hond mij per maand?’. Die kosten hoef je niet elke maand te betalen, maar waarschijnlijk wel eens in de zoveel tijd.

Kosten voor een hondentraining

Veel baasjes nemen hun puppy mee naar een puppytraining of een gehoorzaamheidscursus. Dat is natuurlijk niet gratis, maar levert je waarschijnlijk wel een brave hond op en de juiste tools om je hond naar jou te laten luisteren. Voor de puppytraining zal je eenmalig zo rond de € 200 moeten afrekenen. Maar let wel op dat de kosten en de inhoud erg verschillen per training. Check dus vooral de tarieven van hondenscholen bij jou in de buurt.

Dierenartskosten

Regelmatig een controle bij de dierenarts laten doen is gebruikelijk met een hond. Je zult waarschijnlijk eens in de zoveel tijd een vaccinatieoproep voor je hond ontvangen. Daarnaast moet je wellicht (hopelijk zo min mogelijk) soms met je hond naar de dierenarts voor een gebitscontrole of gezondheidsproblemen. Grote ingrepen als een operatie kunnen aardig in de papieren lopen, en kosten soms zelfs boven de € 1.000. Het verschilt erg per ingreep en situatie wat de exacte kosten hiervoor zijn.

Eventueel kun je een verzekering afsluiten die bij dit soort ingrepen (een deel van) de kosten vergoedt.

Kosten voor de hondentrimmer

Bij sommige honden moet de vacht door een hondentrimmer onderhouden worden. Uiteraard betaal je daarvoor een bedrag aan kosten. Dit zal neerkomen op ongeveer twee tot vier keer per jaar een bedrag van € 35 tot € 60. Voor een groot ras hond kun je wat meer kwijt zijn. Zo rond de € 70 tot € 90.

Opvang tijdens vakanties

Als je op vakantie gaat, kun je je hond soms gezellig meenemen (waarvoor je vaak wel iets extra’s betaalt), maar het is ook een optie om je hond bij een hondenpension te laten totdat je terugkomt van vakantie. Gemiddeld betaal je hiervoor zo’n € 8 tot € 12 per dag.

Uitlaatservice

Als je doordeweeks buitenshuis werkt, zal je hond het waarschijnlijk prettig vinden om door iemand anders uitgelaten te worden. Hondenuitlaatservice to the rescue in dit geval! Je betaalt hiervoor vaak per uitlaatsessie zo’n € 12,50, maar er zijn ook abonnementen mogelijk om goedkoper uit te zijn.

Een andere opties is om met een mede-hondeneigenaar af te spreken dat diegene soms jouw hond meeneemt, en jij soms die van hem of haar. Dan kun je die € 12,50 in je zak houden.

Wat kost een hond per jaar?

Dus: hoeveel kost een hond per jaar? Je hebt nu goed zicht op de diverse kosten voor een hond waarmee je rekening moet houden. Omdat elke hond anders is en omdat de ene hond (helaas) vaker bij de dierenarts zit dan de andere, kunnen de kosten voor een hond per jaar erg uiteenlopen.

Een goed gemiddelde om je aan vast te houden, is zo’n € 1.000 aan kosten voor de hond per jaar. Of € 85 per maand. Dat staat nog los van een eventuele verzekeringspremie, dierenartskosten en de aanschafkosten van de hond.

Wel kunnen de kosten erg verschillen afhankelijk van het ras en de gezondheid van je hond. Verder is hondenbelasting voor veel hondenbaasjes een grote kostenpost. Maar misschien woon jij in een gemeente waar die belasting niet geheven wordt; dat bespaart je dan een mooi bedrag aan kosten voor de hond per maand.

Verder kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Zo bestaat er goedkoop voer, maar ook wat duurder voer dat bijvoorbeeld bepaalde gezondheidsvoordelen biedt.

Is een hondenverzekering nodig?

Niet iedereen kan de kosten voor bijvoorbeeld een dierenartsbezoek uit eigen zak betalen. Is dat voor jou niet haalbaar? Dan is het soms verstandig om een hondenverzekering te nemen. Zeker als je bang bent dat je hond regelmatig bij de dierenarts te vinden zal zijn, kunnen de kosten namelijk aardig oplopen.

Het is goed om voor jezelf na te gaan hoeveel jij verwacht gemiddeld per jaar kwijt te zijn, wat de kosten van eventueel nodige behandelingen zijn en of je zelf genoeg budget hebt om dat op te vangen.

Als je voldoende spaargeld en een kerngezonde hond hebt, is een hondenverzekering niet altijd nodig. Als je wat krapper bij kas zit en als je hond wel regelmatig iets mankeert of zou kunnen mankeren (bijvoorbeeld door ouderdom), kan een verzekering handig zijn. Check altijd van tevoren de voorwaarden. Sommige behandelingen zijn namelijk uitgesloten van dekking, en soms gelden voor specifieke hondenrassen uitzonderingen.

Besparen op je maandlasten?

Als je verknocht bent aan je hond, doet het antwoord op de vraag ‘Hoeveel kost een hond?’ voor jou er misschien helemaal niet zo toe. Als je hond maar gelukkig is.

Bovendien kun je wellicht besparen op je vaste lasten om daarmee een bedrag over te houden voor je trouwe viervoeter. Zo houd je meer ruimte over per maand om je hond goed te verwennen of om die hoge dierenartsrekening zelf te betalen.