• Home
  • Nieuws
  • Overig
  • Betalen met mobiele telefoon steeds populairder, hoe werkt het?

Betalen met mobiele telefoon steeds populairder, hoe werkt het?

En hoe zit het met de veiligheid?

3 juni 2021 door Romy Veul
35 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Een portemonnee vol pasjes en kaartjes is nergens meer voor nodig anno 2021. Betalen met je smartphone lijkt de normaalste zaak van de wereld te worden. Vervangt de smartphone de pinpas volledig? Wellicht. Alle opties die er zijn voor betalen met je mobiele telefoon lees je hieronder. Net als meer informatie over hoe veilig het nu echt is.

Contactloos betalen met je telefoon of pinpas
Betalen met contant geld gebeurde ook al vóór de coronapandemie steeds minder. Maar door de pandemie is het aantal contante betalingen al helemaal op zijn retour. In het laatste halfjaar van 2020 werd zelfs nog maar bij 20% van de kassabetalingen contant geld gebruikt, zo ontdekte De Nederlandsche Bank. Specifiek contactloos betalen wordt steeds populairder. In 2020 werd 85% van alle pinbetalingen contactloos gedaan. Vaak gebeurde nog met een betaalpas, maar steeds vaker pakken betalers hun mobiele telefoon (of sporthorloge) erbij voor het doen van een betaling.

Hoe werkt betalen met je mobiele telefoon?

Betalen met je telefoon is allang geen bijzonder innovatief technisch snufje meer. Het is bij steeds meer winkels een optie. Elk pinapparaat dat contactloos betalen met de pinpas toestaat (te herkennen aan het logo met wifi-signaal), biedt ook de optie voor betalen met je telefoon.

Het werkt heel eenvoudig. Als je een klein bedrag pint, vaak tot € 25, hoef je alleen maar je telefoon tegen het pinapparaat aan te houden. Zodra je de drie korte “geslaagd”-piepjes te horen krijgt, is je betaling gelukt. Vanaf een bepaalde bedragslimiet moet je de betaling ook officieel goedkeuren. Dat doe je met je pincode, vingerafdruk of gezichtsscan. Daarna heb je afgerekend, wordt het geld van je rekening afgeschreven en kun je je wekelijkse boodschappen of een andere aankoop mee naar huis nemen.

Let op: vanwege de coronapandemie zijn de limieten voor contactloos betalen zonder pincode tijdelijk verhoogd. Nu geldt een limiet van € 50 per betaling en een cumulatieve limiet van € 100. Je kunt dus per betaling maximaal € 50 contactloos pinnen zonder pincode en je kunt – alle betalingen bij elkaar opgeteld – maximaal € 100 per dag contactloos pinnen zonder een pincode of vingerafdruk te hoeven opgeven.

Contactloos betalen met iPhone

iPhone-gebruikers kunnen voor betalen met de telefoon niet om Apple Pay heen: hét betalingssysteem waarmee elke iPhone (of Apple Watch) werkt. Je kunt die app trouwens, naast contactloos betalen bij een pinapparaat, ook gebruiken om je aankopen in andere apps af te rekenen. Je hoeft er alleen maar je bankpas voor aan de app toe te voegen. Jammer is wel dat onder meer de banken van De Volksbank (zoals SNS, ASN en RegioBank) Apple Pay nog niet toestaan.

Contactloos betalen met Android-telefoon

Heb je een Android-telefoon? Dan is Google Pay het vergelijkbare systeem dat jij voor betalingen met je smartphone kunt gebruiken. Maar je hebt, in tegenstelling tot mensen met een iPhone – die vastzitten aan Apple Pay – ook andere opties om uit te kiezen. Zo hebben verschillende banken hun eigen apps ontwikkeld waarmee je kunt betalen met je smartphone.

Hoe dit werkt, verschilt per bank. Zo gebruiken klanten van de Rabobank de speciale app Rabo Wallet en kunnen ABN Amro-klanten via de standaard ABN Amro-app werken dat ook gekoppeld is aan Google Pay.

Hoe zit het met de veiligheid?

Een logische vraag. Toen contactloos betalen met je telefoon net bestond, was niet iedereen meteen even enthousiast. Mogelijke onveiligheid en risico’s waren een veelgenoemd kritiekpunt. Gelukkig is inmiddels bekend dat betalen met je smartphone net zo veilig kan zijn als contactloos betalen met pin.

Bovendien heb je voor het betalen van grote bedragen nog altijd een pincode nodig, wat het veiliger maakt. Je kunt zelf bepalen bij welk bedrag die grens ligt. Dat betekent dat een telefoondief niet zomaar je rekening kan leeghalen.

Meld het wel altijd bij de bank als je telefoon is gestolen, net als bij een gestolen pinpas. Dan kan de bank jouw betaalapp direct blokkeren om plundering tegen te gaan.

Bron: AD, PIN.nl