• Home
 • Nieuws
 • Leven
 • Zuinig leven op een haalbare én leuke manier? 12 praktische tips!

Zuinig leven op een haalbare én leuke manier? 12 praktische tips!

Zonder een op-alles-beknibbelaar te worden.

1 februari 2023 door Romy Veul
116 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Bij zuinig leven denk je misschien aan nooit meer dagjes uit plannen en voortaan die niet-te-drinken-goedkope cola moeten meenemen uit de supermarkt. Maar zo zwart-wit is het gelukkig niet. Je kunt ook zuinig leven en toch soms in een pretpark zitten of volop genieten van je favoriete drankje. Dit zijn 12 tips om zuinig te leven op een haalbare en zelfs leuke manier.

1. Ontdek jouw beste bezuinigingskansen

Er is voor iedereen wel wat laaghangend fruit qua bezuinigen. De truc is om te ontdekken waar in eerste instantie jouw beste kansen liggen om zuiniger te leven. Maak daarvoor een financieel overzicht van jouw maandelijkse uitgaven.

Duik in je bankafschriften en bekijk waar jij maandelijks geld aan kwijt bent. Liggen daar zo al bespaarkansen voor het oprapen? Denk aan het volgende:

 • Heb je verzekeringen lopen die je niet per se (meer) nodig hebt? Of heb je een dubbele dekking?
 • Heb je abonnementen waar je niets mee doet? Bijvoorbeeld je abonnement op de krant die je al een tijdje niet meer leest.
 • Heb je dure abonnementen waar je prima zonder kunt? Denk aan een maaltijdbox (zelf boodschappen doen is voordeliger) of een abonnement op drie streamingsdiensten (misschien is één streamingsdienst ook oké).
 • Kun je wellicht je internet- en tv-abonnement oversluiten naar een voordeliger pakket?
 • Heb je dit aantal belminuten en het aantal MB’s wel echt nodig voor je telefoon of kun je je telefoonabonnement naar beneden bijstellen?

2. Doe het zelf (waar mogelijk)

Hoe leef je zuinig? Ook door waar mogelijk dingen zelf te doen of zelf te maken. Nu is zelf je riolering fixen met twee linkerhanden misschien geen al te best idee. Maar sommige andere dingen kun je wel prima zelf doen.

Voorbeelden van wat je zelf kunt doen

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Pak bepaalde klusjes in huis zelf aan in plaats van ze uit te besteden. Schilderen of kitten bijvoorbeeld. Met YouTube-tutorials kom je een heel eind.
 • Kun je zelf (oven)friet maken voor het hele gezin in plaats van friet te halen bij de snackbar?
 • Maak je eigen kruidenmixen (er zijn genoeg recepten te vinden online!) in plaats van kant-en-klare potjes te kopen.
 • Haal zelf de ingrediënten uit een maaltijdpakket los, zodat je geen kant-en-klare pakketten nodig hebt.
 • Sport thuis met work-outvideo’s in plaats van in de sportschool.
 • Leer zelf de beste cappuccino’s maken, zodat je er niet voor naar een koffietentje hoeft.
 • Laat de was aan de waslijn of op een wasrek drogen, zodat de droger niet aan hoeft (dat is één van de grootste energieslurpers).
 • Snijd zelf je groenten, zodat je geen zakjes voorgesneden groenten nodig hebt.
 • Was zelf je auto in plaats van naar de wasstraat te gaan.

Natuurlijk hoef je niet al die dingen zelf te doen. Het gaat om zo zuinig mogelijk leven, niet om overal mee stoppen. Kijk dus vooral wat voor jou haalbaar is.

3. Doorzie supermarktverleidingen

Tijdens het boodschappen doen kom je ongemerkt voor verleiding na verleiding te staan. Aantrekkelijke verpakkingen, impulsaankopen bij de kassa of slim verwoorde aanbiedingen zorgen ervoor dat menig supermarktbezoeker met meer naar huis gaat dan het plan was.

Trap niet in deze supermarkttrucs

Met een boodschappenlijst naar de supermarkt gaan helpt al om te besparen op boodschappen. Daarnaast trap je met deze tips niet meer in sommige supermarkttrucs:

 • Kijk lager of hoger dan ooghoogte. Op ooghoogte liggen vaak de duurste producten. Als je op je knieën gaat, kom je soms producten tegen voor de helft van die prijs.
 • Loop alleen naar de schappen waar je daadwerkelijk moet zijn. Dat scheelt verleidingen.
 • Reken na hoeveel voordeel je uit een aanbieding haalt. Soms krijg je omgerekend bijvoorbeeld maar € 0,10 korting. Dan kun je je afvragen of je die aanbieding wel echt moet scoren.
 • Vraag je af of je dit product in deze hoeveelheid voor de houdbaarheidsdatum op krijgt. Dat scheelt voedselverspilling en dus ook weggegooid geld.
 • Wacht voor bepaalde producten de aanbiedingen af. Zo is wasmiddel bijna altijd wel in een winkel in de aanbieding. Dat scheelt je zo € 6.
 • Koop grootverpakkingen als je ergens veel van gebruikt. Dat geldt bijvoorbeeld voor houdbare producten en ook voor producten die er in jouw gezin snel doorheen gaan. Denk aan rijst, wasmiddel, toiletpapier, luiers of dierenvoeding.
 • Bekijk altijd de kiloprijs. Dat geeft je een goed beeld bij wat het goedkoopste product uit het schap is. Soms lijkt het ene product goedkoper, maar ben je omgerekend met een andere (grotere) verpakking goedkoper uit.

4. Leen of huur spullen (in plaats van ze te kopen)

Sommige spullen gebruik je maar één keer. Zonde om er dan een flink bedrag voor neer te tellen! Kijk in zo’n geval eens of je de spullen kunt lenen of huren in plaats van ze te kopen. Dat scheelt vaak veel kosten. Bijkomend voordeel: je huis slibt ook minder snel dicht, omdat je sommige spullen maar tijdelijk in huis hebt.

Zo kun je bij de bouwmarkt bepaalde gereedschappen voor één dag huren. Handig als je aan het verbouwen bent en die ene drilboor verder niet vaak nodig zult hebben! Daarnaast kun je natuurlijk een bibliotheekabonnement nemen, zodat je niet meer steeds boeken hoeft te kopen om één keer te lezen. Vier je Carnaval of heb je een themafeest? Huur dan eenmalig een outfit in plaats van veel geld neer te tellen voor iets wat je vast niet elke dag aantrekt.

Daarnaast kun je natuurlijk spullen lenen van vrienden. Wissel bijvoorbeeld boeken uit met een vriend die dezelfde smaak heeft als jij. Of vraag of je buren of familieleden bepaald gereedschap te leen hebben.

5. Ga niet voor niets naar de winkels

We weten allemaal wat er gebeurt als je toch even bij die leuke winkel met woonaccessoires binnenstapt. Voor je het weet loop je met drie kaarsen, een paar leuke schaaltjes en een chocoladereep de deur uit. Niet de bedoeling, maar het gebeurde gewoon! Voorkom dat soort verleidingen door alleen naar winkels te gaan als je echt iets nodig hebt.

Dat geldt uiteraard ook voor webwinkels. Surf niet uit verveling naar Zalando.nl of een andere website vol mogelijke aankopen. Dan liggen er al snel spullen in je mandje die je niet van plan was te kopen. Bewaar webshop-uurtjes totdat je echt ergens naar op zoek bent.

6.  Leer zuinig te leven met een budget

Kun je voor bepaalde kostenposten een budget instellen? Je boodschappenkosten zijn daar de simpelste optie voor. Kijk eens of je elke week voor een bepaald vast bedrag je boodschappen kunt doen. Dat dwingt je om kritischer inkopen te doen en naar besparingen op zoek te gaan. Hetzelfde kun je bijvoorbeeld doen voor kleding of voor je uitgaven aan dagjes weg.

Uiteraard ben je vrij om daar soms van af te wijken, bijvoorbeeld als het vakantie is en je vaker de hort op wilt. Maar voor de doorsnee weken biedt zo’n budget een fijne houvast om zo zuinig mogelijk te leven.

7. Wees je bewust van ongemerkte uitgaven

Als je je bankafschriften kritisch bekijkt, krijg je beter zicht op uitgaven die je misschien helemaal niet door hebt. Ik heb het dan over de koffie to go hier en daar, dat lekkere broodje of de paar Action-aankopen die je niet kon weerstaan. Alles bij elkaar opgeteld kan dat nog best een duur grapje zijn.

Kijk of je op dit soort aankopen kunt besparen. Dat begint al bij je er bewust van zijn dat je de neiging voelt om ongepland iets te kopen. Natuurlijk kun je dan best besluiten om toch voor die latte macchiato te gaan. Maar besef wel dát je dat doet. En doe het dan de volgende dag niet nog eens.

Je zou er zomaar € 100 per maand mee kunnen besparen.  

8. Maak van grote aankopen “een ding”

Een leuk ding, bedoel ik. Als je van plan bent om een grote uitgave te doen (een nieuwe camera, laptop, etc.), zie dat dan als een mijlpaal. Zet er bewust een tijdje geld voor apart, verdiep je goed in de mogelijkheden en zie het echt als iets speciaals dat jij jezelf dit gunt.

Dan geniet je meer van de aankoop en ben je er ook meer van bewust dat je nu veel geld uitgeeft aan iets wat je nodig hebt. Ook zorgt het ervoor dat je een weloverwogen aankoop doet.

9. Vergelijk winkels en producten online

Koop producten niet zomaar bij de eerste de beste winkel die in Google komt bovendrijven. Kijk daarom verder dan de eerste zoekresultaten en vergelijk webshops op prijs. Soms is een laptop bijvoorbeeld ergens net die week in de aanbieding of kost een camera bij de ene winkel € 50 meer dan bij de ander.

10. Open spaarrekeningen voor spaardoelen

Zo zuinig mogelijk leven lukt nog beter als je het geld ook niet tot je beschikking hebt. Of nou ja, als het zo lijkt. Dat doe je bijvoorbeeld door voor specifieke spaardoelen (zoals die nieuwe laptop of een vakantie) een aparte spaarrekening te openen. Sparen in potjes noem je dat ook wel.

Stort altijd na ontvangst van je salaris eerst een X bedrag op je spaarrekening(en). Wat je overhoudt, is bedoeld om eventueel uit te geven. De verleiding is dan minder groot om meer uit te geven dan je had gewild ten koste van je spaarrekening.

Extra tip

Nog beter: stel in dat je automatisch op de dag na je salarisstorting geld laat overboeken naar je spaarrekening(en). Kun je dat niet vergeten!

11. Probeer een no buy challenge om zuinig te leven

Durf jij de uitdaging aan? Bij een no-buy challenge geef je een bepaalde periode (bijvoorbeeld een maand of een week) helemaal niets uit. Althans, uiteraard koop je wel boodschappen en dingen die absoluut nodig zijn. Je legt jezelf bijvoorbeeld op om geen nieuwe kleding en andere niet-nodige aankopen te doen.

Het is een goede manier om jezelf uit te dagen in zuinig leven. Misschien ontdek je in die maand ook nieuwe manieren om besparen voor jou te laten werken.

12. Verminder je verbruik van gas, energie en water

Dat zijn van die kostenposten die we allemaal hebben. Maar wie weet hoef je er niet zoveel aan kwijt te zijn als je nu bent. Kijk of je erop kunt besparen. Besparen op gas kan bijvoorbeeld al zo simpel zijn als de verwarming een graad lager zetten of je fornuis efficiënter gebruiken.

Minder energie verbruiken doe je door bijvoorbeeld je droger minder vaak aan te zetten of stekkers uit stopcontacten te halen zodra je apparaat is opgeladen. Of pak het structureler aan en kies voor energiebesparende maatregelen. En besparen op water? Een paar minuten korter douchen zou daarvoor een goede start zijn.

Dus, hoe leef je zuinig? Doe het vooral op jouw manier

Zuinig leven klinkt misschien alsof je op een houtje moet bijten en alsof er niets meer aan je leven is. Maar nee hoor, dat is zeker niet het geval. Het is vooral de bedoeling dat je ontdekt welke manier van zuinig leven bij jou past. Waar wil en kun jij op bezuinigen? En waarop  liever niet?

Is het theater bijvoorbeeld jouw grote hobby? Ga jezelf dat dan niet ontzeggen. Maar kijk wel of je op bijvoorbeeld boodschappen of spontane koffie buiten de deur kunt besparen. Voor iedereen zijn er mogelijkheden om zuinig te leven. Of in elk geval zuiniger. En ja hoor, dan kan je leven nog steeds fijn en leuk zijn.

Wil je weten of jouw vaste lasten voor je hypotheek structureel omlaag kunnen (ook een manier om zuiniger te leven)? Dan helpen onze Hypotheekexperts je graag verder.