• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Wat verandert er vanaf 1 juli 2021 voor jouw portemonnee?

Wat verandert er vanaf 1 juli 2021 voor jouw portemonnee?

Van extra statiegeld tot bevriezing van sociale huur

1 juli 2021 door Romy Veul
2 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Vanaf 1 juli stijgt het minimumloon. Om een heel grote stijging gaat het niet; € 16 is het bedrag waarmee het wettelijke minimumloon bij een fulltime werkweek toeneemt. Dit betekent dat het minimumloon vanaf 1 juli € 1701 per maand is, uitgaande van een volledige werkweek. Vooral mensen die werken in een supermarkt of in de horeca zien hierdoor hun loon stijgen.

Geen huurverhoging voor sociale huurwoningen

Tussen nu en 30 juni 2022 komt er geen huurverhoging voor sociale huurwoningen. Ook van een inkomensafhankelijke huurstijging zal in die periode geen sprake zijn. Een huurbevriezing dus! Dat scheelt veel huurders een euro of zes per maand. Om woningcorporaties en verhuurders tegemoet te komen, krijgen zij een compensatie van het Rijk.

Maximale huurstijging voor particuliere huurwoningen

In de vrije sector is huurverhoging wel toegestaan, maar voor het eerst wordt die stijging ingeperkt. De huur voor vrijesectorwoningen mag nu tot 30 juni 2022 met niet meer dan 2,4% stijgen. Zo’n maximumgrens is nog niet eerder ingesteld.

Hogere variabele energietarieven

Ten opzichte van vorig jaar stijgen de variabele energietarieven met 25%, een verschil van gemiddeld zo’n € 160 op jaarbasis.

Daarnaast verandert er iets voor mensen die nog geen slimme meter maar een oudere energiemeter hebben. Voor hen geldt niet meer een lager nachttarief; zij betalen voortaan overdag en ’s nachts evenveel voor stroom. Het daltarief vervalt dus voor niet-slimme meters. Voor huishoudens met een slimme meter geldt dit niet; die meter kan automatisch schakelen tussen het dag- en nachttarief.

Hogere kosten voor bestellingen van buiten de EU

Al lange tijd moest je voor bestellingen van buiten de Europese Unie boven € 22 btw betalen. Maar vanaf 1 juli worden ook kleine bestellingen met 21% btw belast. Check dus altijd voordat je een bestelling plaatst of de webshop het btw-tarief meteen heeft meegerekend in de kosten of niet. Anders moet je rekening houden met extra kosten. De btw wordt dan pas geïnd zodra je het pakketje in Nederland in ontvangst neemt; ook zal je bij ontvangst afhandelingskosten moeten betalen van een paar euro.

Statiegeld op kleine flesjes

Voor literflessen betaalde je altijd al € 0,25 statiegeld; kleine plastic flesjes waren tot nu toe vrijgesteld van statiegeld. Dit verandert vanaf 1 juli. Er komt dan ook € 0,15 statiegeld op kleine flesjes. Dit om mensen te stimuleren kleine flesjes zoveel mogelijk in te leveren, zodat deze gerecycled kunnen worden.

Kleine flesjes die je vóór 1 juli hebt gekocht, kun je die niet inleveren in ruil voor statiegeld.

Hogere kosten voor taxaties

Vanaf 1 juli zijn nieuwe Europese regels van kracht voor taxaties. Daardoor wordt een taxatie van je woning ook duurder, soms zelfs een paar honderd euro duurder dan eerst. Dit heeft er ook mee te maken dat een standaard online taxatie niet meer voldoende is om een nieuwe hypotheek te kunnen afsluiten. Taxatierapporten moeten uitgebreider worden en moeten in detail beschrijven welke duurzame investeringen de koper in een woning moet doen.

Mogelijk kosten voor contant geld opnemen

Sommige banken gaan geld vragen als je boven een bepaald bedrag aan contant geld opneemt in een jaar. Dit geldt vanaf 1 juli voor ABN Amro-klanten en na de zomer gaat dit in sommige situaties ook gelden voor klanten van de Rabobank. Dat maakt geld opnemen voor mensen die forse bedragen pinnen duurder, terwijl hier eerder geen kosten voor gerekend werden.

Bron: NOS