• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Toenemend aantal ondernemers gaat gebukt onder geldzorgen

Toenemend aantal ondernemers gaat gebukt onder geldzorgen


12 april 2021 door Romy Veul
9 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

De coronacrisis brengt voor veel ondernemers geldzorgen met zich mee. De Nederlandse Schulphulproute (kortweg: NSR, een verband van samenwerkende schuldhulpverleners, gemeenten en bedrijven) concludeert dat elke maand meer ondernemers hulp zoeken bij hun geldzorgen. De steunmaatregelen van de overheid zijn voor hen niet altijd toereikend. Tijdig aan de bel trekken is volgens de organisatie belangrijk om grote problemen voor te zijn.

Vaker hulp nodig bij financiële problemen

Die conclusie trekt de NSR onder andere op basis van resultaten uit een eigen test. De NSR heeft in oktober 2020 de website Geldfit Zakelijk in het leven geroepen. Onderdeel van de site is een test waarmee ondernemers kunnen onderzoeken hoe het met hun financiële situatie is gesteld. Tot nu toe hebben zo’n 12.000 ondernemers de test ingevuld, waarbij meer dan de helft van de ondernemers er niet zelf uit kan komen en om hulp vraagt.

Ook het aantal telefoontjes dat de eigen hulplijn van NSR ontvangt van ondernemers met geldzorgen ondersteunt dit beeld. Naar eigen zeggen neemt het aantal ondernemers dat naar dit nummer belt, maandelijks toe. De NSR stuurt ondernemers met geldzorgen bijvoorbeeld door naar een schuldhulploket van de gemeente, naar het hulpprogramma van de Kamer van Koophandel of naar zzp-adviseurs. Hoe eerder ondernemers erbij zijn, hoe groter de kans op een oplossing.

Steunmaatregelen niet altijd toereikend

Dat ondernemers juist nu geldzorgen hebben, is niet verrassend. De coronapandemie heeft voor veel bedrijven grote gevolgen. Zo zijn ondernemers met een contactberoep in 2020 en begin 2021 meerdere maanden gesloten geweest. Verder zijn cafés en restaurants zelfs al sinds oktober volledig dicht. En doordat winkeliers alleen beperkt op afspraak open mogen zijn, draaien zij ook niet hun gebruikelijke omzet.

Vanuit het kabinet is een steunpakket ingesteld voor ondernemers, maar niet iedere gedupeerde ondernemer komt voor de steunmaatregelen in aanmerking. Zo gelden er strengere eisen als je een partner hebt wiens werk wel doorloopt of als je je bedrijf pas net voor de coronacrisis bent gestart. Als een ondernemer wel recht heeft op steunmaatregelen, dan is de steun veelal onvoldoende om de gemiste omzet volledig te compenseren.

Bron: Nederlandse Schuldhulproute, NU.nl