• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Grote tariefverschillen tussen notarissen voor één en dezelfde akte

Grote tariefverschillen tussen notarissen voor één en dezelfde akte

Honderden euro’s verschil voor precies dezelfde dienst

5 oktober 2021 door Romy Veul
43 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Wie een woning koopt of zijn hypotheek oversluit of wijzigt, komt er niet onderuit: een bezoek aan de notaris. Maar wist je dat je bij elke notaris voor een totaal ander kostenplaatje voorgeschoteld kunt krijgen? Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er grote verschillen zijn tussen notarissen in het bedrag dat zij rekenen. Voor exact dezelfde dienst kun je bij de ene notaris weleens honderden euro’s duurder uit zijn dan bij de ander.

Mystery-onderzoek van de Consumentenbond

Die grote verschillen komen naar voren uit onderzoek van de Consumentenbond. Zij lieten mystery-onderzoekers bellen naar 30 verschillende notariskantoren voor informatie over een belastingvrije schenking van een vader aan zijn drie dochters. Daarbij informeerden de onderzoekers naar de notariskosten voor het opmaken van een schenkakte. De kosten liepen erg uiteen.

Voor de eerste akte variëren de tarieven tussen de € 252 en € 945. Een bedrag van zo’n € 600 tot € 700 bleek gemiddeld.

Daarnaast zou je verwachten dat de notarissen voor de tweede en derde akte minder rekenen, omdat het opstellen daarvan grotendeels een herhaling zal zijn van de eerste akte. Maar niet elke notaris geeft daarvoor een korting.

Bij 19 van de 30 kantoren betaal je voor de tweede en derde akte net zoveel als voor de eerste. En bij de kantoren die korting geven, is het kortingsbedrag ook erg wisselend: van een schamele korting van € 15 per akte tot een korting van meer dan € 700. Een groot verschil!

Hoe voorkom je dat je te veel betaalt?

Gezien die uitkomst loont het om bij meerdere notarissen een offerte op te vragen. Stap zeker niet bij de eerste de beste naar binnen, want wie weet ben je elders veel goedkoper uit.

Daarnaast kan het, als je de notaris bezoekt voor een hypotheekakte, helpen om via een hypotheekadviseur bij de notaris binnen te komen. Bij een samenwerking tussen een hypotheekadviseur en notaris betaal je vaak een lager tarief.

Ga je een schenking doen? Dan geeft de Consumentenbond als tip om de schenkakte zelf op te maken en naderhand de notaris te vragen om deze na te lopen en voor meerdere jaren officieel te maken. Dan ben je minder geld kwijt voor de notaris en hoef je ook niet dezelfde kosten volgend jaar opnieuw te maken voor een nieuwe schenking.

Bron: Consumentenbond