• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Prijzen voor kleding en schoenen van Chinese leveranciers stijgen

Prijzen voor kleding en schoenen van Chinese leveranciers stijgen


13 april 2021 door Romy Veul
12 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Kleding en schoenen worden de komende tijd duurder, zo voorspelt The Wall Street Journal. Aanleiding is dat meerdere Chinese fabrikanten hun exportproducten duurder maken vanwege stijgende grondstofprijzen en problemen met de toelevering. Dit geldt onder meer voor kleding, schoenen en meubels. Westerse bedrijven die de producten afnemen, berekenen de stijging in kostprijzen vervolgens door in hun vraagprijs. Dat merk je ook als consument.

Recordhoogte prijsstijging

De snelheid van de prijsstijgingen is opvallend. Uit berekeningen van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics blijkt dat de prijsstijging voor geïmporteerde producten uit China naar de VS vorig jaar de grootste jaarlijkse stijging was sinds 2012. In totaal stegen de prijzen voor geïmporteerde producten uit China met 1,2% op jaarbasis.

In maart 2021 stegen vooral de prijzen voor Chinees katoen erg hard. De prijs van Chinees katoen lag in februari 2021 nog op € 1.700 per ton en is in maart gestegen naar € 2.210. Een forse stijging die ook doorwerkt in de prijzen van onder meer kleding. Het Financieele Dagblad spreekt van prijsstijgingen voor consumenten van wel 70% tot 80% voor onder meer kleding.

Oorzaken van de stijging

Waar die stijging vandaan komt? Dat heeft alles te maken met de aanlevering van de grondstoffen vanuit China. De prijsstijging heeft ten eerste dus te maken met de hogere grondstofprijzen voor onder meer textiel. Een tweede reden zijn de hoge zeecontainerprijzen op dit moment, waardoor het vervoeren van Chinese producten naar westerse landen een duurdere aangelegenheid is. Die hogere vervoerskosten worden doorberekend in de kosten voor de westerse bedrijven. Dat kun je ook als consument gaan merken in wat je betaalt voor nieuwe kleding, schoenen of meubels.

Bron: FD