• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Nieuwe records voor energieprijzen; overstappen luidt het advies

Nieuwe records voor energieprijzen; overstappen luidt het advies

Stijging energieprijzen raakt veel huishoudens en bedrijven

14 juli 2021 door Romy Veul
7 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Uit de Elektriciteitsmonitor van ABN Amro blijkt dat de tarieven voor elektriciteit en gas tot een nieuw hoogtepunt zijn gestegen. Dit geldt voor heel Europa en heeft alles te maken met de hogere gasprijzen en onzekerheid over de beschikbare hoeveelheid energie. Wat je kunt doen om de impact op jouw energierekening te beperken? Overstappen!

Meerdere oorzaken

Er is meer dan slechts één oorzaak aan te wijzen voor de recordhoge energieprijzen. Volgens ABN AMRO heeft dit onder meer te maken met de weersomstandigheden begin dit jaar. De winter was bijzonder koud en het koele weer zette nog even door in het voorjaar, waardoor we massaal langer de verwarming lieten aanstaan. Daarna was het in mei/juni juist heel warm voor de tijd van het jaar, waardoor er dan weer extra vraag was naar elektriciteit voor onder andere ventilatoren en airconditioning.

Naast de weersomstandigheden, speelt ook mee dat er veel onzekerheid is over de aanwezige gasvoorraad. Door de ontwikkelingen in Groningen zijn we bovendien meer afhankelijk van gas uit andere landen; gas is schaars en de beschikbaarheid ervan is onzeker. Dat verklaart waarom de gasprijzen momenteel zo hoog liggen. De gasprijzen stegen alleen al in de maand juni met 25%.

De impact voor jouw portemonnee

Een snelle daling van de elektriciteitsprijs is voorlopig niet in zicht, zo voorspellen experts. Dat betekent dat ook veel huishoudens en bedrijven de stijgende prijzen volgend jaar op hun rekening zullen gaan merken.

Zolang jouw jaarcontract (of een contract voor meerdere jaren) loopt, verandert er niets aan je energiekosten. Maar als je jaarcontract bijna afloopt, is het belangrijk om niet zonder meer je contract te verlengen. Wie niet overstapt aan het eind van een jaarcontract, gaat automatisch over naar een variabel tarief. Je tarief wordt dan in januari en juli aangepast aan de actuele energieprijzen. Dat is met de huidige prijsstijgingen heel ongunstig; het kan betekenen dat je twee keer fors omhoog gaat in je energielasten.

Het advies: overstappen

Overstappen is volgens Joyce Donat van de Consumentenbond dan ook een slimme zet. Volgens haar kun je, ook zonder die prijsstijging, wel € 400 op jaarbasis besparen door over te stappen. Het loont dan ook altijd om kritisch te kijken of je misschien elders voordeliger uit bent. Juist met de stijgende energieprijzen kan overstappen lonen. Vaak krijg je bij een nieuwe energieleverancier een welkomstbonus of doen ze je een ander goed voorstel om jou als klant binnen te halen. Dat tikt nu al helemaal aan qua kostenbesparing.

Bron: ABN Amro en AD