Het houdt maar niet op: ook afgelopen kwartaal zijn de woningprijzen weer fors omhoog gegaan. De huizenprijzen lagen gemiddeld zo’n 13% hoger dan in het tweede kwartaal van 2020. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In de afgelopen twintig jaar was de kwartaalstijging van de huizenprijzen nog niet eerder zo groot.
In het eerste kwartaal van 2021 was al een stijging van de woningprijzen te zien van 10,3%, wat destijds ook al een opvallend grote stijging was. Daar is dit kwartaal dus nog een schepje bovenop gedaan. De prijsstijging was het grootst voor vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen (13,5% in beide gevallen); appartementen waren zo’n 11,4% duurder dan vorig jaar.
De prijsstijging is in elke provincie boven de 10%. In Flevoland stegen de huizenprijzen het hardst, namelijk met maar liefst 16,8% ten opzichte van vorig jaar. In Limburg was de prijsstijging juist het kleinst (11,7%).
Tegelijkertijd werden er afgelopen kwartaal wel minder huizen verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Er werden in april, mei en juni zo’n 53.000 huizen verkocht in Nederland, wat 3,9% minder is dan vorig jaar in dezelfde periode. Ook ligt dit aantal verkopen bijna 20% lager dan in het eerste kwartaal van 2021.
Dat kleinere aantal verkopen kan te maken hebben met de veranderde regels voor de overdrachtsbelasting. Tot en met maart van dit jaar hoefden kopers onder de 35 jaar helemaal geen overdrachtsbelasting te betalen; vanaf april geldt het tarief van 2% overdrachtsbelasting ook voor 35-minners weer vanaf een koopsom van € 400.000. Misschien hebben kopers van die leeftijd daarom nog voor die datum snel een woning gekocht om overdrachtsbelasting te besparen.
Reden voor de prijsstijging is volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen de lage hypotheekrente. Die is op dit moment zelfs lager dan de inflatie, wat betekent dat een huis kopen en hypotheekrente betalen je zelfs meer rendement oplevert dan je geld op je spaarrekening laten staan. Door de lage hypotheekrente zijn de maandlasten zelfs bij een hoge hypotheek nog betrekkelijk laag.
Bron: FD, De Telegraaf