• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Huizenprijzen in mei opnieuw gestegen tot recordhoogte

Huizenprijzen in mei opnieuw gestegen tot recordhoogte

Forse prijsstijging huizen, aantal woningtransacties juist gedaald

22 juni 2021 door Romy Veul
18 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Het afgelopen jaar ging er geen maand voorbij waarin de huizenprijzen gelijk bleven of dalen. Maar in mei was de stijging zelfs nog groter dan de maanden ervoor. Het Centraal Bureau voor de Statistiek deelt cijfers waaruit blijkt dat een woning in de maand mei 2021 gemiddeld 12,9% duurder was dan in mei 2020. Dat is de grootste prijsstijging voor huizen sinds april 2001.

Schepje erbovenop

In april 2021 werd al gesproken van een uitzonderlijke stijging toen de huizenprijzen 11,5% hoger lagen dan een jaar geleden. Maar daar is een maand later dus nog een schepje bovenop gekomen. Daarmee liggen de huizenprijzen nu 66,8% hoger dan op het dieptepunt – in de crisis in 2013. 

Deze cijfers gelden alleen voor bestaande koopwoningen. Nieuwbouw is in de cijfers van het CBS niet meegenomen.

Minder woningen verkocht

Een cijfer dat juist daalt ten opzichte van eerdere maanden, is het aantal woningtransacties. In mei 2021 wisselden 12,1% minder woningen (16.126 woningen in totaal) van eigenaar dan een jaar ervoor. Dat valt te zien in cijfers die het CBS heeft ontleend aan het Kadaster.

In januari, februari en maart van dit jaar kregen juist uitzonderlijk veel woningen een nieuwe eigenaar. Oorzaak daarvoor was waarschijnlijk de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters begin dit jaar. Mogelijk hebben sommige starters daarom gewacht met de aankoop of overdracht van hun nieuwe woning.

Bij elkaar opgeteld zijn in de eerste vijf maanden van 2021 101.707 woningen gewisseld van eigenaar. Dat is 14,6% meer dan in diezelfde periode in 2021. Huizen zijn dus nog steeds erg in trek, ondanks de forse prijsstijging.

Bron: CBS en NOS