• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Belastingaangifte over 2020 doen? Let op deze aandachtspunten!

Belastingaangifte over 2020 doen? Let op deze aandachtspunten!


12 april 2021 door Romy Veul
35 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel? Nou ja, kritisch bekeken is het er belastingtechnisch in 2020 alleen maar ingewikkelder op geworden met de coronasteunmaatregelen en fiscale wijzigingen. Uitstel van betaling voor je hypotheek, een compensatie voor gemiste inkomen, lagere hypotheekrenteaftrek? Er zijn best wel wat zaken waar je bij je belastingaangifte over 2020 rekening mee moet houden. Heb jij je belastingaangifte nog niet gedaan? Dan helpen we je met deze aandachtspunten op weg.

Twee belastingschijven in plaats van drie

Waar je inkomen eerder in drie schijven werd verdeeld door de belastingaangifte, wordt voor 2020 maar met twee belastingschijven gerekend. Je betaalt over 2020 37,35% belasting over inkomen tot € 68.507. Alles wat je meer dan dat verdient, is belast met een percentage van 49,5%.

Meer belastingvrij sparen

Een fijne meevaller voor mensen met veel spaargeld is dat de grens voor belastingvrij sparen in 2020 hoger lag dan in 2019: op € 30.846. Dat is bijna € 500 meer dan het jaar ervoor. Voor stellen ligt de grens op € 60.720.

Belasting over ontvangen coronasteun

Wanneer je als flexwerker in 2020 bewijsbaar (een deel van) je inkomsten misliep, kon je daarvoor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten aanvragen. Je kreeg hiervoor € 1.650 op je rekening gestort. Zo ook kwamen sommige ondernemers in aanmerking voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. Let wel op dat de bedragen voor beide regelingen bruto zijn en dat je hierover belasting moet afdragen, net als bij je normale inkomen. Houd hier dus rekening mee bij de belastingaangifte over het afgelopen jaar.

Check je hypotheek

Heb je vorig jaar een betaalpauze voor je hypotheek aangevraagd vanwege de coronacrisis? Dan kunnen de vooraf ingevulde gegevens bij de Belastingdienst voor je hypotheek verschillen van de werkelijke cijfers. Check dus goed of de cijfers in je aangifte overeenkomen met die op het overzicht van je hypotheekaanbieder.

Lager eigenwoningforfait

Nog een verandering ten opzichte van 2019 is dat het eigenwoningforfait is verlaagd. Het percentage hiervoor is verlaagd naar 0,6% voor woningen met een waarde tussen € 75.000 en € 1.090.000. Dit kan een mooi bedrag schelen aan te betalen belasting.

Hypotheekrenteaftrek

Het kabinet heeft besloten om de hypotheekrenteaftrek langzaamaan af te bouwen. De maximale aftrek in box 1 is voor 2020 46%. Dit percentage wordt tot 2023 jaarlijks afgebouwd met 3%. Door die daling kan het raadzaam zijn om als stel het inkomen uit eigen woning op te geven bij de minst verdienende partner. Je hebt dan minder kans op een bijtelling.

Lagere zelfstandigenaftrek

Verder is er voor zelfstandig ondernemers een kleine tegenvaller. De zelfstandigenaftrek is naar beneden bijgesteld van € 7.280 naar € 7.030. Ook zal dit bedrag de komende jaren verder dalen tot uiteindelijk € 5.000. Houd dus rekening met een iets lager bedrag dan je wellicht had verwacht als je minder dan drie jaar ondernemer bent. De Belastingdienst rekent trouwens automatisch met het juiste bedrag aan zelfstandigenaftrek. Hier hoef je zelf niets voor te doen.

Bron: NU.nl, PWC