Zo kun je tweedehands woonaccessoires hergebruiken


28 december 2023 door Johanneke Delsink
3 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Bij meubels is het al heel bekend: oude meubels kun je enorm opknappen door een nieuwe laag verf, een leuk greepje of een nieuw blad op bijvoorbeeld een salontafel. Maar wist je dat juist ook voor accessoires enorm veel mogelijkheden zijn om ze te hergebruiken? Na het lezen van dit blog gooi jij nooit meer oude accessoires weg en bezoek je misschien wel vaker een kringloop. Slim, want dat is een stuk goedkoper dan alles altijd maar nieuw kopen.

Geschikte woonaccessoires om te gebruiken

fotolijstjes

Een logische manier om accessoires te hergebruiken is natuurlijk door ze te voorzien van een andere kleur. En dan denk je misschien: je kunt toch niet alles schilderen? Nou, toch wel! Het is alleen van super groot belang om te werken met de juiste primer. Deze eerste laag bepaalt of de verf goed gaat hechten. In de bouwmarkt kunnen ze je goed adviseren over welke primer geschikt is voor jouw product. Zo heb je een ander type voor hout, kunststof, aluminium of metaal en voor aardewerk. Ook de verf die je voor de volgende laag kiest moet je aanpassen op de ondergrond. Dat vergt dus wel even research maar betekent daarna dat je eigenlijk elk type accessoires kunt hergebruiken voor een nieuwe kleur!

Lees ook: Zo maak je betaalbaar een kast onder een schuin dak

Natuurlijk is niet elk item even makkelijk te schilderen, al kun je ook gebruikmaken van een spuitbus als het lastige vormen zijn met kleine hoekjes. Woonaccessoires die je heel leuk een andere look kunt geven met verf zijn onder andere: 

  • Potten voor je planten
  • Fotolijstjes
  • Een spiegel
  • Vaasjes
  • Onderzetters
  • Lamp armaturen

Bij een vaasje denk je misschien: hoe gaat dat dan met glas? Ook dit materiaal kun je goed een andere kleur geven met de juiste primer. Op de glazen variant was je misschien uitgekeken maar als die vaas ineens mooi zwart is staat het weer geweldig in je huis! Het kan ook heel leuk zijn om allerlei verschillende vaasjes in dezelfde kleur te spuiten en op een plateau te plaatsen met daarin bijvoorbeeld droogbloemen. Heel origineel en niemand anders zal dit hebben staan!

Een origineel interieur

Juist die originaliteit is de grote win bij het hergebruiken van accessoires. Jij kunt namelijk iets maken dat helemaal uniek is en niemand anders heeft. Hoe origineler jij werkt, hoe leuker! Want zeg nou zelf: complimenten over je accessoires zijn extra leuk als jij kunt antwoorden dat je ze zelf hebt gemaakt. Kijk rond voor inspiratie op Pinterest en laat je inspireren door nieuwe accessoires van leuke woonmerken. Als jij eenmaal de juiste benodigdheden in huis hebt staan, dan wordt de stap om iets op te knappen in plaats van weg te gooien steeds makkelijker.

Kijk ook eens naar nieuwe stoffen

Misschien ben je enorm uitgekeken op de sierkussens op je bank. Ook daar loont het enorm om de kussens gewoon te hergebruiken voor een nieuwe look. Bij stofzaken zie je vaak uitverkoopbakken voor kleine stukken stof die perfect zijn voor de maat van een nieuwe kussenhoes! De vorm van een kussen kun je super eenvoudig zelf naaien, daar is echt geen ingewikkelde naaicursus voor nodig. Het inzetten van een rits kan wel lastig zijn maar is eigenlijk ook niet echt nodig. Tegen de tijd dat het kussen vies is maak jij gewoon weer een leuke nieuwe hoes in een andere kleur en stof! 

Lees ook: Hoe bespaar je energie voor het milieu én je eigen portemonnee?

Inspiratie opdoen we graag online, dat is ook het mooie van deze tijd. Dus heb jij jouw oude accessoires hergebruikt in een nieuwe look? Maak er foto’s van en deel ze op Pinterest of Instagram, dan kun je anderen inspireren. Zo kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat er minder wordt weggegooid en we geld besparen door niet alles meer nieuw te kopen.