• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Straks zelfwoonplicht in Amsterdam voor bestaande koopwoningen tot € 512.000

Straks zelfwoonplicht in Amsterdam voor bestaande koopwoningen tot € 512.000

Minder woningen in handen van vastgoedbeleggers

9 november 2021 door Romy Veul
9 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Vastgoedbeleggers maken het met name voor starters niet gemakkelijk om een woning in Amsterdam te vinden. De gemeente liet woensdag weten dat ze vastgoedbeleggers uit de stad willen weren met een zelfwoonplicht voor bestaande woningen. Die zal gelden voor alle koopwoningen tot € 512.000, wat neerkomt op zo’n 60% van de Amsterdamse koopwoningen. Op dit moment is nog bijna één derde van de Amsterdamse woningen eigendom van particuliere beleggers.

Zelfwoonplicht ook voor bestaande woningen

De Gemeente Amsterdam en diverse andere grote steden voerden eerder al een opkoopverbod in voor nieuwbouwwoningen. Toen was het juridisch nog niet mogelijk dat ook voor bestaande koophuizen te doen; straks zijn die opties er wel.

Daarom wil de Gemeente Amsterdam een zelfwoonplicht invoeren voor bestaande koopwoningen tot € 512.000. Voor dat bedrag is gekozen omdat 60% van de woningen in Amsterdam een WOZ-waarde tot dat bedrag hebben.

Zo komen al met al meer huizen in handen van mensen die er zelf gaan wonen. De gemeente hoopt dat dit ook de flinke stijging van de huizenprijzen zal drukken. In de afgelopen zeven jaar is de gemiddelde prijs voor een Amsterdamse koopwoning meer dan verdubbeld.

Vier jaar na aankoop niet verhuren

Concreet houdt de zelfwoonplicht in dat de eigenaar zijn woning in de eerste vier jaar na aankoop niet mag verhuren. Dat mag alleen in heel uitzonderlijke gevallen wel, bijvoorbeeld als je tijdelijk in het buitenland gaat wonen of als je de woning aan je kinderen of familieleden verhuurt.

In februari zal de gemeenteraad over het voorstel voor deze zelfwoonplicht stemmen. Wethouder Jakob Wedemeijer laat aan NRC weten dat ze de plicht daarna zo snel mogelijk laten ingaan.

De zelfwoonplicht is niet van toepassing op woningen die al verhuurd zijn op het moment dat de plicht ingaat. Wel geldt de maatregel voor alle woningen die in de zes maanden vóór de aankoop niet zijn verhuurd.

Mogelijk ook zelfwoonplicht in andere gemeenten

Ook de Gemeente Haarlem heeft oren naar een zelfwoonplicht vanaf 1 januari 2022. In de Gemeente Haarlem zal die plicht gelden voor woningen met een WOZ-waarde van € 389.000 of lager, ook tot vier jaar na aankoop van het huis. Hoogstwaarschijnlijk zullen in de gemeenten Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen ook soortgelijke maatregelen volgen voor bestaande woningen. Wat, hoe en wanneer is nog niet duidelijk.

Wat zijn jouw opties voor een koopwoning?

Wil je weten hoeveel jouw budget voor een nieuwe woning bedraagt? Bereken via onze site eenvoudig je maximale hypotheek, zodat je weet voor welk budget je naar een nieuwe woning op Funda kunt gaan uitkijken. Of lees je alvast in via onze gids huis kopen

Bron: NRC