Wat mag je betalen uit bouwdepot?


5 september 2024 door Redactie
15 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

De meeste woningzoekenden, geven de voorkeur aan een zogeheten ‘turn key’ woning. Aan deze woningen hoeft nog maar weinig te gebeuren, je kan er zo intrekken. Door de overspannen huizenmarkt kunnen alleen mensen maar zelden binnen hun budget een dergelijke woning vinden. De kans is groot dat er nog een en ander aan een woning moet gebeuren, dat er iets niet naar je smaak is of dat je wat anders wil dan de standaardoptie binnen een nieuwbouwproject. Financiële middelen voor een verbouwing zijn soms binnen de hypotheek mee te financieren. Hieronder lees je meer over dit bouwdepot, en wat je ermee mag betalen.  

Een bouwdepot: wat is dat eigenlijk?

Je hypotheek mag tegenwoordig maximaal 100 procent van de woningwaarde bedragen. Heb je niet dit volledige bedrag nodig voor de aanschaf? Dan is er nog financiële ruimte voor een bouwdepot. Een bouwdepot is een speciaal rekeningtype dat wordt gebruikt voor het (deels) financieren van een nieuwbouwproject of renovatie. Geld dat in een bouwdepot zit, kan alleen worden gebruikt voor specifieke kosten die direct gerelateerd zijn aan de bouw of verbouwing van een woning. De rekening is tijdelijk: anderhalf jaar bij bestaande woningen en twee jaar bij nieuwbouwwoningen.

Kortgezegd gaat het om verbouwingen of renovaties die ervoor zorgen dat de kwaliteit van je woning verbetert en de waarde van je woning stijgt. Je mag alleen kosten declareren die nodig zijn voor de verbouwing. En het moet gaan om verbeteringen die vastzitten aan de woning. Het betreffen onder meer kosten voor een aannemer of andere bouwprofessional, bouwmaterialen en de huurkosten van gereedschap. 

Voorbeelden van verbeteringen die je met een bouwdepot mag bekostigen

Een bouwdepot mag je bijvoorbeeld gebruiken voor: 

Een uit-, op- of aanbouw

Uit het bouwdepot kun je de kosten betalen voor materialen, arbeidsuren, vergunningen en andere directe bouwkosten die nodig zijn om extra ruimte aan je woning toe te voegen, zoals een extra verdieping of een uitbouw aan de achterkant van het huis. 

Traprenovatie

Een traprenovatie met bouwdepot is mogelijk indien deze je woning echt verbetert of vernieuwt.

Het gaat om de kosten voor het vernieuwen of opknappen van je trap, zoals het vervangen van treden, leuningen, of bekleding. 

Een nieuwe keuken

keuken

Je mag wel de kosten voor een geheel nieuwe keuken (zoals aanrechtblad, apparatuur en kasten en lades) betalen, maar geen losstaande apparatuur. Omdat een keuken niet erg waardevast is, kun je vaak maar een deel – bijvoorbeeld 70 procent – financieren met het bouwdepot.

Een nieuwe badkamer of wc

Voor een badkamer en wc geldt hetzelfde als een keuken: ook hier kun je vaak maar een deel (bijvoorbeeld 70 procent) financieren van een nieuwe wc, douche, bad, wastafelmeubel en tegels.

Vloer

Alleen (harde) vloeren die onderdeel zijn van de opstal en vastzitten aan de woning. Denk aan een verlijmde of genagelde parketvloer, verlijmde laminaatvloer, gietvloer of tegelvloer. Zwevende vloeren en zachte soorten vloerbedekking vallen onder de inboedel en kunnen niet uit een bouwdepot betaald worden. 

Duurzame maatregelen

Ook energiebesparende (zoals isolatie) of duurzame energie-opwekkende (zoals zonnepanelen) maatregelen kun je financieren met een bouwdepot. Hiervoor mag je zelfs een extra bedrag lenen. In dat geval mag de hypotheek 106 procent van de woningwaarde bedragen. 

Tip: wil je je huidige woning verbeteren? Door de gestegen woningprijzen hebben veel woningeigenaren overwaarde. Je kunt ook een bouwdepot met de overwaarde bekostigen. 

Je droomwoning creëren

Iedereen heeft persoonlijke woonwensen en -eisen. Die ook nog eens veranderen over de tijd. Een bouwdepot kan je helpen van een woning (weer) je droomwoning te maken. Door de hierboven genoemde voorbeelden heb je misschien al inspiratie gekregen. Lees je – in verband met alle voorwaarden – wel goed in over hoe een bouwdepot werkt. Twijfel je erover of bepaalde kosten of verbouwingen wel binnen een bouwdepot vallen? Informeer hier dan naar bij je hypotheekverstrekker of financieel adviseur.