• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Wat is je maximale hypotheek in 2023 – bereken het zelf

Wat is je maximale hypotheek in 2023 – bereken het zelf


26 september 2023 door Juul Dijkhuis
9 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Voor een nauwkeurige berekening van de maximale hypotheek, ga je naar een hypotheekadviseur. Zelf kun je het ook indicatief berekenen. Binnen een paar minuten bereken je zelf wat jouw maximale hypotheek uitgaande van jouw inkomen en bepaalde vaste lasten. Hoe? Wij leggen het uit.

Het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen is sterk afhankelijk van de hoogte van je inkomen, maar dat is nog maar een deel van het verhaal. Er zijn namelijk meer factoren waar geldverstrekkers op letten. Andere factoren die meespelen zijn:

  • Het type dienstverband – Heb je een vast of een tijdelijk contract bij een werkgever of ben je zelfstandige?
  • Je leeftijd – Als je binnen een paar jaren met pensioen gaat, speelt je inkomen na jouw pensionering mogelijk ook een rol bij het bepalen van de maximale hypotheek.
  • Koop je alleen of samen? – Met een partner een huis kopen, geeft meer mogelijkheden. Met twee inkomens stijgt het maximale leenbedrag sterk. Het laagste inkomen wordt namelijk voor 90% meegenomen in de berekening.
  • Wat is de waarde van de te kopen woning? – De waarde van de woning (het onderpand) is het maximale bedrag dat je aan hypotheek kunt krijgen.
  • Wat zijn jouw financiële verplichtingen? – Door leningen of een alimentatieverplichting zakt het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Er zijn meer factoren die een rol spelen, maar bovenstaande zijn de belangrijkste. 

Hoe kun je zelf de maximale hypotheek op jouw inkomen berekenen?

Weet je wat je bruto per jaar verdient en hoeveel schuld je op je naam hebt? Als je deze info hebt, kun je binnen een paar minuten zelf berekenen hoeveel hypotheek jij kunt krijgen. Je schulden kun je online opvragen bij het BKR en je jaarinkomen blijkt uit de jaaropgave die je begin 2023 van je werkgever hebt gekregen. Ondernemers kunnen de laatste jaarrekeningen erbij pakken voor het maken van de berekening van de maximale hypotheek.

Ook je maandlasten berekenen

Na het afsluiten van een hypotheek moeten de maandlasten ook nog betaalbaar zijn voor jou. Volgens de berekening kun je bijvoorbeeld €375.000 lenen. Vervolgens ga je kijken welke maandlasten je moet verwachten. De maandlasten bedragen bijvoorbeeld €1.800. Past een dergelijke maandlast in jouw financiële huishouding? Met andere woorden, is het verstandig om een hypotheekschuld van €375.000 op je schouders te nemen? In een gesprek met je hypotheekadviseur zijn er meerdere manieren om het maandbedrag nog bij te stellen, maar het is in ieder geval goed om ook al na te denken over de maandlasten. 

Ga het gesprek aan met een hypotheekadviseur zodra je concrete koopplannen hebt

Na het berekenen van de maximale hypotheek, weet je welk bedrag je ongeveer kunt krijgen voor het kopen van een woning. De volgende stap is het online oriënteren en het bezichtigen van woningen. Heb je het perfecte huis gevonden en wil je een bod doen op een huis? Ga eerst het gesprek aan met een hypotheekadviseur om te laten toetsen of je het gewenste bedrag ook echt kunt lenen. Na het gesprek met de hypotheekadviseur kun je goed onderbouwd een bod uitbrengen en de woning kopen.