Je woning buitenshuis verduurzamen? Dat doe je zo!


29 augustus 2023 door Linda Swinkels
4 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Wil je je steentje bijdragen aan het milieu dan is het niet alleen slim om je huis van binnen te isoleren, maar ook buitenshuis te kijken wat je kunt veranderen. Je woning verduurzamen kun je namelijk op meerdere manieren doen.

Heb je geen idee waar je moet beginnen? In dit artikel staan enkele ideeën zodat je makkelijk je huis buiten kunt verduurzamen. 

Tips om je huis buiten te verduurzamen

Je wilt je huis niet alleen binnen, maar ook buiten verduurzamen. Het is verstandig om vooraf eerst bij de gemeente na te vragen voor welke verduurzaming je subsidie kunt krijgen. Per gemeente kunnen de subsidies erg verschillen. Zo zal de ene stad een vergoeding geven voor het plaatsen van zonnepanelen, het andere dorp stimuleert een groendak. Aan alle subsidies zitten voorwaarden, lees je dus goed in, want als je het klusje niet op de juiste voorwaarden uitvoert dan krijg je ook geen bijdrage.

Vijf ideeën om mee te starten

Wil je graag een groener milieu dan kun je het beste starten met deze vijf ideeën. Hierbij zitten dure uitvoeringen, maar ook simpele voorbeelden welke makkelijk te relativeren zijn. Zodat je dadelijk tevreden in je tuin kunt zitten. Zo kun je genieten van al het groen om je heen, denk hierbij aan een groen dak. Maar p deze wijze weet je ook dat je genoeg water op voorraad hebt om in de hete periodes de tuinplanten mee te kunnen besproeien.

Bespaar geld door zonnepanelen

Je kunt op een slimme manier op de gelduitgave bezuinigen door zonnepanelen te plaatsen op je dak, schuur of garage. Zonnepanelen verduurzamen is erg interessant omdat je door middel van zonnelicht heel wat energiekosten kunt besparen. De zonnepanelen worden op een dak geplaatst, door middel van de zon welke op de panelen schijnt, wordt er energie opgewekt. De zonnepanelen kunnen namelijk lichtdeeltjes uit de zonnestralen absorberen welke weer worden omgezet in energie. Zo kun je op een makkelijke wijze energie opwekken en weer gebruiken voor de verlichting van je woning of om de elektrische auto mee op te laden.

Vang regenwater op met een regenton

Het klimaat verandert, we zien de laatste periode grote verschillen in de weersomstandigheden. Alles gaat in grote hoeveelheid. Van een lange hittegolf, heftige stormen tot grote regenvallen of hoosbuien. De ene keer staat je terras blank, de andere keer kom je water te kort om de tuinplanten of het gazon mee te besproeien. Je kunt dit probleem makkelijk oplossen door een regenton aan te schaffen. Zo vang je de zware regenbuien makkelijk op in de regenton. Het opgevangen water kun je gebruiken voor warme periodes, om er bijvoorbeeld de planten mee water te geven.

Een groendak voor de opvang van water en voeding voor insecten

Een groendak zien we steeds vaker verschijnen. Je kunt de sedumplanten plaatsen op een plat dak, maar ook vele schuine daken zijn geschikt. De planten staan wel graag in de volle zon, dus kies een plekje uit waar minimaal een ochtend of middag zonlicht schijnt. De rotsplanten zijn erg aantrekkelijk om dat ze grote hoeveelheden (regen) water makkelijk kunnen opvangen. Daarbij zijn de laagblijvende plantjes zeer geschikt voor de insecten.

Plaats een insectenhotel

En nu we het toch over insecten in de achtertuin hebben, plaats een insectenhotel zodat de vliegende beestjes je bloementuin makkelijk weten te vinden. De nuttige insecten zien we steeds minder in de plantentuin en aangezien de hommels en bijen zo belangrijk zijn voor de bestuiving van bloemen, gewassen en fruit, is het verstandig om de plantentuin voor de dieren aantrekkelijk te maken.

Ga op zoek naar geschikte tuinplanten

Zoals gezegd krijgen we extremere weersomstandigheden. Veel tuinplanten zijn niet geschikt voor dit bijzondere weer. De tuinplanten kunnen niet goed tegen lange droogte of een grote hoeveelheid zon. Dat betekent vaak dat je de planten meer water moet geven, dit kun je voorkomen door te gaan voor oersterke tuinplanten geschikt voor zon en droogte. Tuinplanten welke goed tegen een stootje kunnen en welke minder verzorging nodig hebben.

Ben je al begonnen met het verduurzamen van je achtertuin?