• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Hypotheek verhogen voor een bijgebouw: belangrijke aandachtspunten

Hypotheek verhogen voor een bijgebouw: belangrijke aandachtspunten


30 juli 2024 door Redactie
26 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Het verhogen van je hypotheek om een bijgebouw te realiseren kan een slimme zet zijn. Het verhoogt niet alleen je wooncomfort, maar ook de waarde van de huis. Voordat je echter deze stap maakt, zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Hieronder lees je meer over de belangrijke overwegingen bij het verhogen van je hypotheek.

Type bijgebouw en de functie ervan

Het eerste waar je over moet nadenken is het type bijgebouw dat je wilt realiseren. Wil je een gastenverblijf, een tuinkantoor of een garage laten bouwen? Wat wordt de belangrijkste functie van dit bijgebouw en hoe komt het eruit te zien? Al deze informatie is essentieel om de juiste stappen te kunnen ondernemen. Zet jouw wensen dus eerst goed op een rijtje. Overweeg ook op welke termijn je dit project wilt uitvoeren. Houd er rekening mee dat sommige bouwmethodes meer tijd in beslag nemen dan andere. Voor projecten die je op relatief korte termijn wilt realiseren, zijn de prefab bijgebouwen van Geldersche Houtbouw ideaal. Je kunt het houten bouwwerk geheel op maat laten maken, maar het wordt al grotendeels in hun werkplaats voorbereid. Hierdoor gaat de bouw en montage op locatie veel sneller.

Vergunning voor het bijgebouw

Afhankelijk van het type bijgebouw en de omvang ervan, kan het zijn dat je een bouwvergunning nodig hebt. Voor kleinere bijgebouwen zoals een tuinhuisje of compacte serre zijn vaak geen vergunningen nodig, maar zijn wel een aantal richtlijnen voor de afmetingen. Grote projecten zoals een gastenverblijf of garage vereisen wel een vergunning. Informeer bij je gemeente naar de specifieke bouwvoorschriften en de vergunningseisen om te voorkomen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Hypotheek verhogen

Er zijn verschillende manieren om je hypotheek te verhogen voor het financieren van een bijgebouw. Een veelvoorkomende optie is het afsluiten van een tweede hypotheek. Dit kan gunstig zijn als je huis in waarde is gestegen en je over voldoende overwaarde beschikt. Een andere mogelijkheid is het oversluiten van je bestaande hypotheek naar een hogere leensom. Dit kan aantrekkelijk zijn als de huidige rentetarieven lager liggen. Het is verstandig om alle opties te vergelijken en het te bespreken met een hypotheekadviseur.

Bereken je hypotheek >>>

Financiële aandachtspunten

Voordat je besluit om je hypotheek te verhogen, is het essentieel om je financiële situatie goed te evalueren. Een hogere hypotheek betekent ook hogere maandlasten, dus zorg ervoor dat jouw budget dit toelaat. Denk ook aan eventuele bijkomende kosten zoals notaris-, advies- en verbouwingskosten die er bovenop komen.

Het inwinnen van professioneel advies is een van de belangrijkste stappen in dit proces. Een gekwalificeerde hypotheekadviseur kan je helpen de beste financieringsoptie te vinden voor jouw situatie.