• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Huurprijzen in vrije sector stijgen, met name in grote steden

Huurprijzen in vrije sector stijgen, met name in grote steden

Tekort aan vrije-sector-huurwoningen is de oorzaak

12 april 2023 door Romy Veul
8 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

In tien van de twaalf provincies lagen de huurprijzen in de vrije sector in kwartaal 1 van 2023 hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Met name in de grote steden zijn forse stijgingen te zien. Alleen in Noord-Holland en Utrecht is gemiddeld genomen een lichte daling merkbaar. Dit alles blijkt uit de cijfers van het onafhankelijke woningplatform Pararius, dat onderzoek doet naar ontwikkelingen op de huurmarkt.

Prijsstijging in de grote steden

In de 15 grootste Nederlandse steden lagen de huurprijzen de afgelopen drie maanden gemiddeld een stuk hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Dat concludeert Pararius door te kijken naar huurwoningen die het afgelopen kwartaal van eigenaar zijn gewisseld.

De grootste stijging was te zien in Den Haag. Hier lagen de prijzen in het eerste kwartaal van 2023 6,4% hoger dan in dezelfde tijd vorig jaar. De prijs per vierkante meter ligt hier voor het eerst boven de € 18. In Amsterdam en Rotterdam lag de gemiddelde prijs zelfs meer dan 4% hoger dan het jaar ervoor. In Amsterdam was de stijging 5,8% en in Rotterdam 4,8%.

De enige uitzondering op de stijgende lijn zijn de steden Nijmegen en Groningen. Dat zijn de enige twee steden uit de top 15 grootste Nederlandse steden waar de huurprijzen ten opzichte van vorig jaar juist gedaald zijn.

Toenemend tekort aan vrije-sector-huurwoningen

Waar die prijsstijging bij huurwoningen in grote steden door komt? Jasper de Groot, directeur van Pararius, wijt de stijging aan het tekort aan huurwoningen. Doordat minister Hugo de Jonge een maximumgrens heeft ingesteld voor de vrije sector-huur, valt minimaal de helft van het aantal vrije-sector-woningen nu onder sociale huur. De eigenaren van deze woningen kunnen daardoor besluiten om de woning te verkopen.

Dat eigenaren van vrije-sector-huurwoningen dit daadwerkelijk doen, blijkt tot nu toe al uit verkoopcijfers van het Kadaster. Zo was 9% van de verkochte woningen in Amsterdam een voormalige particuliere huurwoning. Dat gold ook voor 7,3% van de verkochte woningen in Den Haag. Die ontwikkeling veroorzaakt krapte in de vrije-sector-markt. Het totale huuraanbod daalt, waardoor mensen bereid zijn om meer te betalen.

Op sommige plekken juist een daling

De prijsstijging is een typerende ontwikkeling voor veel grote Nederlandse steden. Wel daalden tegelijkertijd in sommige gebieden de huurprijzen in de vrije sector juist in het eerste kwartaal van 2023.

De gemiddelde daling werd enkel gemeten in de provincies Noord-Holland (1,6% daling) en Utrecht (1,5% daling). In alle andere provincies lag de prijs per vierkante meter juist hoger dan een jaar geleden. Zo werd in Drenthe een stijging gemeten van maar liefst 18,1%, in Friesland van 7,9% en in Groningen van 1,55.

Al met al zien we - landelijk genomen - ten opzichte van een jaar geleden een stijging van 0,2% voor appartementen en een stijging van 0,3% voor eengezinswoningen in de vrije sector.

Bron: Pararius