• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Huurprijzen laatste kwartaal 2020 opnieuw gestegen, maar niet in grote steden

Huurprijzen laatste kwartaal 2020 opnieuw gestegen, maar niet in grote steden


12 april 2021 door Romy Veul
15 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Al een aantal jaar op rij maken de huurprijzen een flinke stijging door. De coronacrisis stuwt de woningprijzen alleen maar verder op. Wel blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM en vastgoedorganisatie VGM NL dat de huurtarieven in de vrije sector in kwartaal 4 van 2020 minder snel stegen dan het jaar ervoor. De gemiddelde stijging was met 4% een stuk lager dan de stijging van 10% in kwartaal 4 van 2019. In grote steden zijn de huurprijzen eind 2020 zelfs licht gedaald.

Gemiddelde huurprijs per vierkante meter

Stijgen doen de gemiddelde huurprijzen al een aantal jaar op rij. In het laatste kwartaal van 2020 is de gemiddelde huurprijs per vierkante meter gestegen naar € 13,13 voor de particuliere sector. In het laatste kwartaal van 2014 was dit bijvoorbeeld nog € 9,23. Een stijging van 42,3% in zes jaar tijd dus!

Wel waren in het laatste kwartaal van 2020 de stijgingen minder fors dan eerder. Dat terwijl in het derde kwartaal van 2020 juist een recordstijging van de huurprijzen te zien was – de hoogste stijging van de afgelopen 6 jaar.

Eigenaren van een huurwoning betaalden in het vierde kwartaal van 2020 gemiddeld € 10,01 per vierkante meter, een stijging van 4% ten opzichte van het kwartaal ervoor. Belangrijk is daarbij wel het verschil in prijsstijging tussen huurappartementen en huurwoningen. Met
€ 14,39 per vierkante meter voor huurappartementen in de vrije sector viel de prijs voor huurappartementen wel 7% hoger uit dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Voor huurwoningen die gestoffeerd of gemeubileerd zijn, liggen de gemiddelde huurprijzen hoger: € 20,03 voor gemeubileerde woningen en € 16,97 voor gestoffeerde woningen. Het gemeubileerde segment is minder in trek. Voor dit segment daalde de huurprijs in kwartaal 4 licht, met 1,1% ten opzichte van kwartaal 3 in 2020.

Oorzaken van de stijging van de huurprijzen

De stijging van de huurprijzen is er volgens NVM-voorzitter Onno Hoes vooral aan te wijten dat koophuizen steeds duurder worden. Dat maakt huren voor veel mensen een interessantere optie. Er zijn steeds meer mensen voor wie een sociale huurwoning niet haalbaar is, maar die tegelijkertijd niet kunnen of willen kopen. Het aantal beschikbare particuliere huurwoningen in het middensegment (met prijzen tot € 1000 per maand) neemt dan ook al lange tijd af. Dat woningtekort stuwt de vraag naar particuliere huurwoningen en duwt daarmee de huurprijzen omhoog.

Dalende huurprijzen in steden

Tegelijkertijd zijn in het laatste kwartaal van 2020 de prijzen voor huurwoningen in steden als Den Haag, Amsterdam en Rotterdam juist licht gedaald. Dit heeft, zo beredeneert het NVM, waarschijnlijk te maken met het kleinere aantal expats in de steden. Door de coronapandemie en de bijkomende reisbeperkingen komen minder expats naar Nederland, waardoor vastgoedbeleggers een belangrijke doelgroep voor hun huurwoningen moeten missen. Dat drukt ook op de vraag naar huurwoningen. Dit effect is echter alleen te zien bij woningen in het duurdere segment.

Een andere reden voor de prijsdaling in de grote steden is de trek van huurders uit de stad naar dorpen rondom de steden. Door de coronacrisis hebben meer mensen behoefte aan een grotere woning om het thuiswerken aangenamer te maken. Vooral woningen in het middensegment, specifiek met een extra kamer en een tuin of riant balkon, zijn erg in trek. Dat soort woningen zijn buiten de steden nu eenmaal beter te vinden tegen een betaalbare huurprijs dan midden in de stad.

Grote populariteit huurappartementen

Opvallend is de grote populariteit van huurappartementen in het afgelopen kwartaal ten opzichte van huurwoningen. Er werden in kwartaal 4 van 2020 39% meer appartementen verhuurd dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Maar liefst 71% van het totale aantal verhuurde woningen was een appartement.

Dit heeft ook te maken met het grotere aanbod van nieuwbouwappartementen voor de verhuur. Dat verklaart ook deels de stijging van de huurprijzen; het aanbod aan huurappartementen is in die zin anders dan een paar jaar geleden.

Verschillen tussen provincies

De huurprijzen zijn niet in alle provincies even hoog. Het hoogst zijn de huurprijzen in Noord-Holland, op de voet gevolgd door de andere Randstedelijke provincies Utrecht en Zuid-Holland. In de provincie Friesland liggen de prijzen het laagst met gemiddeld nog geen € 9 per vierkante meter. In Noord-Holland bedraagt de gemiddelde huurprijs € 17,13 per vierkante meter. Die hoge prijs is mede te wijten aan de populariteit van Amsterdam en de hoge huurprijzen daar.

Bron: NVM