Financier je verbouwing


10 oktober 2023 door Redactie
9 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Je huis verbouwen is een leuke maar ingrijpende beslissing. Misschien heb je al besloten om een Kemppi lasapparaat te kopen en ga je zelf aan de slag met de woonkamer of tuin.  Je moet niet alleen nadenken over wat je gaat verbouwen, maar ook over de financiering van het project. Ga dus niet meteen een lasapparaat kopen, maar zoek goed uit hoe jouw verbouwing gefinancierd kan worden. Een tweede hypotheek aanvragen kan een uitkomst zijn. Het aanvragen van een aanvullende hypotheek voor het verbouwen van je huis is zeker mogelijk, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden.

Kan ik extra hypotheek krijgen voor een verbouwing?

Het is allereerst belangrijk om te weten wat een extra hypotheek voor verbouwing inhoudt. Een tweede hypotheek is een extra lening bovenop je huidige hypotheek. In feite creëer je een nieuwe lening met je huis als onderpand. De rentetarieven en voorwaarden kunnen verschillen van je oorspronkelijke hypotheek. 

Hoeveel kan je aanvragen?

De hoeveelheid die je kunt aanvragen voor je tweede hypotheek verbouwing, wordt vaak bepaald door de waarde van je huis en hoeveel je op dat moment nog verschuldigd bent op je eerste hypotheek. Leners kunnen doorgaans tot een bepaald percentage van de waarde van hun huis lenen. Dit wordt vaak Loan-to-Value (LTV) genoemd. LTV verschilt per land en per kredietverstrekker.

Wat zijn de rentevoet en de kosten voor extra hypotheek verbouwen?

Houd er rekening mee dat naast de hoofdsom van de lening er ook kosten zijn voor het afsluiten van de hypotheek, zoals notaris- en taxatiekosten. De rentevoet op je tweede hypotheek kan ook anders zijn dan die op je eerste hypotheek. Daarbij zullen je  inkomen en kredietgeschiedenis nog steeds belangrijke factoren zijn bij het bepalen hoeveel je kunt lenen. Geldverstrekkers willen zeker weten dat je in staat bent om de lening terug te betalen.

Waar moet je op letten bij een 2e hypotheek voor verbouwing? 

Bij het aanvragen van een tweede hypotheek is het belangrijk aan te geven dat het geld gebruikt zal worden voor het verbouwen van je huis. Dit kan van invloed zijn op de voorwaarden en rentetarieven. Daarnaast moet je letten op de keuze tussen een eenmalige lening (waarbij je het geld in één keer ontvangt) en een doorlopend krediet (waarbij je over een bepaalde periode geld kunt opnemen tot een vooraf bepaald maximum).

Het is altijd verstandig om met een hypotheekadviseur te praten voordat je een extra hypotheek kan opnemen voor verbouwing. Zij kunnen je persoonlijke situatie beoordelen en je helpen begrijpen hoeveel je kunt lenen en welke lening het beste past bij jouw behoeften. Het verbouwen van je huis is niet alleen leuk voor jezelf, maar het kan ook de waarde van je huis verhogen. Het is wel belangrijk om financiële beslissingen zorgvuldig te overwegen en professioneel advies in te winnen.