Een ontspannen en gezellige slaapkamer


4 maart 2024 door Iris
26 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Eén van de fijnste kamers in huis zou toch echt de slaapkamer moeten zijn. De slaapkamer is natuurlijk de plek waar je tot rust kan komen. Je brengt hier heel wat uurtjes rond en het mag dan ook zeker een plek zijn dat op een mooie en fijne manier is ingericht. Het liefst met zo min mogelijk kleding over de stoel of vloer en zo min mogelijk andere rommeltjes. Maar naast dat het fijn is om een opgeruimde slaapkamer te hebben, is het ook wel erg mooi als de basis heel sfeervol is. Is jouw slaapkamer nog niet helemaal naar wens ingericht en wil je graag een ontspannen en gezellige slaapkamer? Dan moet het met de volgende tips zeker gaan lukken.

Het bed

We weten allemaal dat een goede nachtrust enorm belangrijk is. Te weinig slaap of een slechte slaaphouding zijn niet goed voor de gezondheid. Het zorgt ervoor dat je je overdag minder goed kan concentreren, dat je snel vermoeid bent en je krijgt er lichamelijke klachten door. Investeer daarom in een goed bed, matras en hoofdkussen. Vooral een goed matras en hoofdkussen zijn erg belangrijk. Een matras is namelijk heel erg bepalend voor je slaaphouding en kan veel invloed hebben op jouw slaapcyclus. Kies voor een matras dat bij jouw houding en gewicht past en geen delen van jouw lichaam overbelast, maar juist ondersteunt op de plekken waar het nodig is. Kies ook voor een matras dat bijdraagt aan jouw slaapcomfort. Zo worden er bijvoorbeeld bij Tuur matrassen ontwikkeld die zorgen voor de perfecte temperatuurregulatie. Om dit te bereiken wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke, ademende materialen als wol en biokatoen. Vervolgens worden de matrassen opgebouwd in lagen van verschillende materialen die warmte kunnen absorberen en afvoeren. Hierdoor heeft het matras het hele jaar door een fijne temperatuur.

goede nachtrust

Wist je trouwens dat de producten van Tuur op een zo natuurvriendelijk mogelijke manier geproduceerd worden? Zo worden de natuurlatex matraskernen op slechts 16km van de fabriek geproduceerd, zodat de CO2-uitstoot laag blijft. Ook draait de fabriek op zonnepanelen en worden onbruikbare stoffen zo veel mogelijk gerecycled. Een extra leuk weetje: Er zitten maar liefst 30.000 bijen op het dak, die de lokale biodiversiteit bevorderen.

De basis: kleur

Net als andere ruimtes in huis kun je ook de wanden van de slaapkamer een fijne kleur geven. Het is hierbij aan te raden om voor kleuren te kiezen die jou een ontspannen gevoel geven en waarbij je tot rust kunt komen. Mooie slaapkamer kleuren zijn bijvoorbeeld natuurtinten, lichtblauw, lichtgeel, zacht groen en lavendel. Vooral deze laatste kleur is de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar een mooie zachtgele kleur straalt veel vrolijkheid uit. Ook zou je een mooi behang op de wanden aan kunnen brengen. Kies je voor een opvallende print of patroon, houd het dan bij één wand en combineer deze dan met een bijpassende kleur, zodat er eenheid ontstaat. Laat de accessoires, gordijnen en beddengoed hier ook mooi op aansluiten voor een prachtig, rustgevend geheel.

Lees ook: Warmtepomp aanschaffen? Hier moet je op letten

Slaapkamer indeling

slaapkamer indeling

Nadat je de slaapkamer een prettige kleur hebt gegeven is het goed na te denken over de indeling van de slaapkamer. Begin met de grote dingen, als het bed, de kledingkast en eventueel een ladekast of make-up tafel. Houd rekening met het looppad en of kastdeuren goed geopend kunnen worden. Denk zo praktisch mogelijk en probeer het zo ruimtelijk mogelijk te houden. Heb je niet zo'n grote slaapkamer, overweeg dan of je de kledingkast niet op een andere kamer neer kan zetten. Bedenk je ook waar je je gedragen kleding neerlegt. Wanneer je ze in de wasmand doet, is er geen probleem, maar draag je kleding graag nog een tweede dag, dan is het wel fijn om ze ergens op neer te kunnen leggen. Tip: Hang een grote spiegel op. Dit is praktisch en het zorgt voor meer licht en een ruimtelijk gevoel in de slaapkamer.

Verlichting

In een slaapkamer wordt vaak gekozen voor een hanglamp/plafonnière en lampjes voor op of boven een nachtkastje. Het is erg prettig om een lampje aan te kunnen doen terwijl je in bed ligt en een wat grotere lamp aan te kunnen doen wanneer je je aan gaat kleden. Er is veel keus op het gebied van verlichting, maar zacht licht is wel aan te raden. Vooral wanneer je net wakker wordt, wil je meestal niet te veel licht in je ogen krijgen. Dit is niet alleen onprettig, maar ook niet goed voor je ogen. Kies voor verlichting dat een fijne toevoeging voor de slaapkamer is en dat niet te veel aanwezig is. Eventueel zou je kunnen kiezen voor dimbare verlichting wanneer je net wat meer verlichting nodig hebt tijdens het aankleden.