• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Betaalbaar aan een seniorenwoning komen: wat zijn je opties?

Betaalbaar aan een seniorenwoning komen: wat zijn je opties?


26 augustus 2024 door Redactie
14 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Er komt waarschijnlijk een tijd in je leven dat je huidige woning niet meer zo geschikt is voor je. Misschien is hij te groot geworden voor je, maar het kan ook zijn dat je behoefte hebt aan een levensloopbestendige woning en dat je huidige woning zich daar onvoldoende voor leent. In dat geval is een verstandige keuze om op zoek te gaan naar een seniorenwoning. Maar het kopen van een bestaande seniorenwoning valt vaak niet mee, omdat er zo weinig beschikbaar zijn. Bovendien kan het een bijzonder dure aangelegenheid blijken te zijn, zeker als je nu in een huurwoning zit en je budget beperkt is. Wat zijn je opties als je betaalbaar aan een seniorenwoning wilt komen?

Sociale huurwoning

Eén van de meest betaalbare manieren om een aan seniorenwoning te komen, is door een sociale huurwoning te vinden die levensloopbestendig is. Hier heb je te maken met relatief lage huren en kun je mogelijk profiteren van huursubsidie. Maar het is wel makkelijker gezegd dan gedaan. Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor mensen met een beperkt budget, dus dat is een voorwaarde waar je aan moet kunnen voldoen. Daarnaast is de voorraad beperkt en hebben we te maken met vergrijzing in Nederland, waardoor de vraag hoog is. Het kan dus moeilijk zijn om een sociale huurwoning voor senioren te vinden. Zorg dat je op tijd ingeschreven staat om er überhaupt voor in aanmerking te komen.

Prefab seniorenwoning

Zelf een passende woning bouwen klinkt als een grote opgave die je wellicht niet wilt aangaan. Maar die opgave valt bijzonder mee wanneer je kiest voor een prefab seniorenwoning. Deze bieden namelijk een betaalbare en snelle oplossing voor mensen die een nieuwe woning zoeken. Prefab bouwen begint bovendien steeds meer een trend te worden, deels ingegeven door de woningnood en de verschillende problemen rondom bouwprojecten. Prefab seniorenwoningen worden grotendeels in de fabriek gebouwd en op locatie gemonteerd. Kies je voor een houten prefab woning, dan kun je ook nog af met een lichtere fundering. Dit alles verlaagt zowel de bouwtijd als de bouwkosten aanzienlijk, en maatwerk is mogelijk. Een goede optie die je zeker in het achterhoofd moet houden dus, mits je natuurlijk aan gunstige bouwgrond kunt komen.

 

Mantelzorgwoning

Een andere optie om te overwegen, is een mantelzorgwoning. Dit is een kleine woonunit die je bij een mantelzorger in de tuin kunt laten plaatsen, zodat je zelfstandig maar wel dichtbij hulp en begeleiding kunt wonen. Dat kan in je eigen tuin, zodat je mantelzorger in jouw woning kan intrekken, maar het kan natuurlijk ook bij iemand anders, mits daar voldoende ruimte voor is natuurlijk. Mantelzorgwoning zijn vaak ook prefab en bestaan in verschillende soorten en maten. In ieder geval zijn ze levensloopbestendig. Het is wel goed om te beseffen dat zowel jijzelf als je mantelzorger en diens gezin hier een stukje privacy mee verliezen, maar dat hoeft natuurlijk niet per se een probleem te zijn. Het kan ook juist fijn zijn om elkaar dichtbij te hebben.

Tips voor het financieren van een koopwoning

Als je overweegt om een woning te kopen, of dit nu een bestaande woning of bijvoorbeeld een prefab seniorenwoning is, kan dit bijvoorbeeld door je huidige woning te verkopen en de opbrengst te gebruiken als aanbetaling op je nieuwe huis. Wil je je woning niet verkopen, maar bijvoorbeeld een mantelzorgwoning realiseren, dan zou je de overwaarde van je woning kunnen opnemen via een hypotheek. Maar ook een seniorenhypotheek is een interessante optie voor het kopen van een passende woning. Dit type hypotheek is speciaal ontwikkeld voor mensen boven de 55 jaar en houdt rekening met je pensioeninkomen. Banken zijn vaak bereid om flexibelere voorwaarden te bieden, zoals een langere looptijd of lagere maandlasten, waardoor het gemakkelijker wordt voor senioren om een woning te kopen.

Leestip:
Opeethypotheek: wat is het en hoe het werkt?

Nu kan dit verhaal je ook afschrikken, en dat is niet de bedoeling. Ieder belangrijke verandering is lastig en voelt groot en zwaar. Zeker als het veranderen van woning betreft. Maar het is wel belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf over in welke mate je huidige woning nog geschikt is voor je om er te blijven wonen. Uiteindelijk is het voor je welzijn en je toekomst belangrijk dat je ergens kunt wonen waar je zelfstandig weer een tijd vooruit kunt om het maximale uit je leven te halen. Een seniorenwoning kan de oplossing bieden die je zoekt, en om die te vinden moet je misschien wat creatiever zijn dan je wellicht hoopt. Maar uiteindelijk zal je blij zijn dat je de stap genomen hebt.