Woningruil. Van ruilen komt … gelukkig zijn!


3 augustus 2023 door Gerdie van Wingerden
28 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Woningruil. Je hoort het steeds vaker langskomen in de gesprekken.  En logisch! Vind in deze tijd maar eens een huis wat je graag zou willen! Dat is bijna niet te doen. Zowel niet voor jonge mensen die graag wat groter zouden willen, maar ook niet voor ouderen die juist graag kleiner zouden willen wonen. Bovendien is het ook heel erg lastig om te bepalen wat beter is: eerst je huis verkopen of eerst het huisje van je dromen kopen? Met woningruil heb je dat hele vraagstuk gelijk geëlimineerd.

Nu is een huis te koop zetten natuurlijk niet zo moeilijk, maar het hele gedoe er om heen wél. Het zogenoemde “verkoopklaar” maken heeft meestal veel voeten in aarde. Plus dat er héél veel kosten bijkomen die een koop/verkoop met zich mee brengt (makelaarskosten bijvoorbeeld). En daar zit ook niet iedereen op te wachten. Mijn ouders in ieder geval niet… Zij hebben door middel van woningruil hun droomhuis(je) gekregen.

Een te groot huis

Mijn ouders zijn onlangs verhuisd naar een heel leuk klein huisje. Wát een geluk! Het bekende spreekwoord ‘van ruilen komt huilen’ gaat niet altijd op! Integendeel! Ze zijn zó gelukkig met hun nieuwe huisje!

Het grote huis waar ze meer dan 45 jaar in gewoond hebben paste totaal niet meer bij hun leef-situatie. Ze hadden een groot jaren-30 huis, met een grote tuin en daardoor heel veel onderhoud. Dit viel voornamelijk mijn vader steeds zwaarder. Hij was áltijd met het onderhoud van het huis bezig. Daarbij woonden ze in een (drukke) woonwijk, aan de rand van een grote stad. Om naar het gezellige centrum te gaan, moesten ze eerst een eind lopen naar de bushalte en daarna nog 15 minuten met de bus. Op zich lukte dat nog wel redelijk, maar dat zal er niet gemakkelijker op gaan worden. En ze houden er zó van om op zaterdagmiddag lekker de stad in te gaan, een beetje rond te lopen en daarna wat te drinken op een terrasje. Wanneer ze nou wat dichter bij de winkels konden gaan wonen, in een mooi klein huisje of appartement, dan zou dat zó fijn voor ze zijn! 

Woningruil bij vrienden

Via vrienden hoorden wij van een hypotheekadviseur die ook helpt bij woningruil. Zij hadden zo’n goeie ervaring hiermee gehad. Doormiddel van woningruil konden zij hun (ruime) 3-kamer appartement verruilen voor een prachtige woning (gezellig rijtjeshuis) in een kinderrijke buurt. Plus nog een grote achtertuin waar meer dan genoeg speelruimte voor de kinderen was. Logisch dus dat ze helemaal gelukkig waren met deze manier van ruilen. Hoewel zij nog wel wat moesten bijbetalen (er zat natuurlijk iets waardeverschil tussen de woningen…), hebben ze toch voor relatief weinig een heel fijn huis weten te verkrijgen. Door de woningruil zijn zij op een snelle en makkelijke manier aan hun huis gekomen.

Grote voordelen van woningruil

Door de goede ervaring van onze vrienden wilden wij ook voor mijn ouders graag op zo’n manier een passende woning proberen te vinden. Bij woningruil zouden ze niet dat hele gedoe hebben van huis in de verkoop zetten, het steeds weer schoonmaken/opruimen/gezellig maken voor iedere bezichtiging (veel werk voor mijn moeder), de spanning van het wachten op een reactie van de potentiële kopers en dan dat eindeloze onderhandelen. Al met al vraagt dat best veel van 2 oudere mensen.

Een ander voordeel van een huis bekijken via woningruil is dat je zelf contact kunt opnemen met elkaar en zo vaak gaan kijken en overleggen wanneer je wil. Dit hebben zowel mijn ouders als ook die andere mensen gedaan.

Het ruilen kan beginnen

Mijn ouders zagen woningruil ook gelijk hélemaal zitten. Na een gesprek met een taxateur (om de waarde van het huis te bepalen) en de hypotheekadviseur hebben ze hun huis op de “woningruilmarkt” gezet. Hierna konden ze rustig opzoek gaan naar een klein huisje of een mooi appartement(je). Het liefst wilden ze een huisje in het centrum. En natuurlijk alles gelijkvloers. Mijn vader wilde zo veel mogelijk van het onderhoud van de woning af, dus ook hier moesten ze goed naar kijken. Zelf hadden ze natuurlijk een heel fijn huis aan te bieden met een grote tuin.

Ze kregen al gelijk veel aanvragen binnen, maar de huizen waarmee ze dan zouden kunnen ruilen waren niet wat ze graag wilde (wél mooie huizen, maar te groot en niet gelijkvloers). Maar omdat ze geen haast hadden, konden ze rustig verder kijken. En toen opeens kwam daar een geweldig huisje op de site voorbij. Een klein huisje, beetje een soort van bungalow.  Hier woonde een jong stel in met 2 kinderen en een derde op komst. Zij wilden heel graag een groter huis met een ruime tuin. En zij zagen zo’n mooi jaren-30 huis hélemaal zitten. En mijn ouders zagen zo’n bungalow natuurlijk wel zitten… 

Afhandeling bij de notaris

Ze waren er allebei al snel uit dat dit de ideale ruilwoning zou zijn. Daarna heeft de adviseur de benodigde documentatie en andere zaken geregeld. Het verloopt verder hetzelfde als bij het “normaal” kopen van een huis.    Dus ook hier moesten ze voor het beschrijven naar de notaris. Je betaald ook hier kosten koper, waaronder de overdrachtsbelasting en zo, maar verder niet. Althans, mijn ouders niet, omdat zij van een groot huis naar een klein huis verhuisden, waardoor zij geen hypotheek meer nodig hebben. Het jonge stel moest wél de hypotheek verhogen, en dat hebben zij dan ook allemaal geregeld. Met woningruil verloopt vooral het eerste gedeelte een heel stuk makkelijker sneller en een heel stuk goedkoper.

Doordat een onafhankelijk taxateur de waarde van allebei de huizen heeft bepaald, was het duidelijk wat het verschil in waarde tussen de twee huizen was. Het jonge stel heeft dit waardeverschil betaald (hun eigen hypotheek verhoogd). Met dit geld kunnen mijn ouders nog heel veel mooie dingen doen. Het is een fijne aanvulling op hun pensioen. En daarnaast hebben zij van dat geld hun nieuwe woning helemaal naar hun zin laten opknappen en aanpassen aan hun wensen.

Woningruilen, een góed idee!

Inmiddels wonen ze er al weer een paar maanden met heel veel plezier. En uiteraard bevelen ze iedereen een goeie woningruil aan. Dit bespaard veel geld, én heel veel tijd en gedoe omdat je je huis niet via een makelaar hoeft te verkopen. 

Een fijn en passend huis vinden via de makelaar valt in deze tijd níet mee. En zolang er heel veel ouderen in grote huizen wonen, en jongeren (en veel starters) in kleine huizen (appartementen) wonen, is woningruil een héle goeie (en relatief makkelijke) oplossing. En de ouderen, met hun grote(re) huizen, houden er vaak een hele prettige aanvulling op hun pensioen aan over. En da’s natuurlijk heel fijn!

Woningruil tussen huurhuizen

Woningruil tussen huurhuizen gebeurt ook heel veel. Maar hier heb je dan voornamelijk te maken met woningbouwverenigingen. Soms met dezelfde woningbouwvereniging en soms met verschillende. Woningruil tussen huurhuizen is soms wat lastiger omdat je met wat meer dingen rekening moet houden (verdien je niet teveel, gaat de huurprijs na de woningruil veel omhoog, enz.). Het is dan wel handig om een (onafhankelijk) taxateur maar ook een adviseur in de arm te nemen die de dingen voor je kan regelen. Vaak moet één van beiden wat bijbetalen omdat het ene huis groter, mooier en beter is. Het is dan fijn als er iemand meekijkt en meedenkt en goede afspraken kan maken. Woningruil tussen huurhuizen kan met een paar weken al geregeld zijn. En da’s heel fijn!

  • Zelf vind ik woningruil een hele goede manier om naast de huidige woningmarkt op een andere manier van huis en woonsituatie te veranderen. Waar je op de bekende huizen-sites soms geen passende woning kunt vinden, biedt woningruil weer mooie, nieuwe kansen.