Milieubewuste keuzes voor je interieur


14 november 2023 door Mireille Roelands Bonjer
7 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

De donkere dagen voor de kerst zijn in aantocht. Dat betekent dat we wat meer op gericht zijn om ons huis binnen, extra gezellig te maken. Ben jij ook toe aan vernieuwing in je interieur of wil je bijvoorbeeld je woonkamer een nieuwe uitstraling geven? Dan is het perfecte moment om jezelf de volgende vraag te stellen: wat kan ik doen om milieubewuste keuzes te maken? Sommige bewustere aanpassingen maken voor je leefomgeving al een groot verschil. Graag deel ik met jou tips hoe jij het verschil kan maken en milieubewuste keuzes kan maken voor je interieur.


Verfproducten

Verfproducten, vloeren, meubilair, raambekleding, accessoires en overige decoratie in jouw huis hebben stuk voor stuk op hun eigen manier impact op ons milieu. Als eerste bewustwording is het goed dat je let op de materiaalkeuzes die je maakt. Verdiep je vooraf erin waar de producten van gemaakt zijn, waar ze gemaakt worden en hoe lang de verwachte levensduur is. Als je voor een duurzaam (geproduceerd) product kiest bespaar je al op het gebruik van (nieuwe) grondstoffen, voorkom je onnodige transportkosten en is er vaak minder energie gebruikt om het product te produceren.

Mijn tips hoe jij het verschil kan maken en milieubewuste keuzes kan maken voor je interieur

  1. Bezoekje aan de kringloopwinkel

    Als je start met het opruimen van je huis omdat je vernieuwing in je interieur wilt, breng dan je oude meubilair, accessoires, vloerkleden etc. naar de kringloopwinkel in de buurt. Zo geef je jouw spullen een tweede kans én maak je iemand anders blij die net op zoek was naar dat ene leuke item. 
  1. Hergebruik en maak er jouw unieke item van

    Voor mij is het de sport om toffe, unieke items te vinden voor interieuropdrachten of gewoon voor bij ons thuis (al is mijn man het daar niet altijd mee eens ;-). Vaak vind je er KEI leuk houten meubilair waarvan, je met een mooie kleur verf, een ware eyecatcher maakt in je interieur. Bovendien geeft het mij persoonlijk ook meer voldoening dan zomaar een nieuw bijzettafeltje bijvoorbeeld te kopen. 
  1. Geef de voorkeur aan gerecyclede materialen

    Zoals ik aan het begin van mijn blog al aangaf: let, tijdens de aanschaf van materialen en accessoires, op de samenstelling en grondstoffen van de materialen. Gerecyclede materialen belasten ons milieu een stuk minder. Dit komt mede omdat er minder nieuwe grondstoffen en energie nodig is om ze te bewerken en verwerken tot nieuwe bruikbare items. Meer en meer (bekende) merken maken o.a. meubilair van (biologisch afbreekbaar) bioplastic. Bioplastic is de naam die gegeven wordt aan plastic dat gemaakt wordt uit natuurlijke producten, zoals zetmeel gewonnen uit aardappelen of mais, dan wel uit cellulose.

    Ook zijn er tegenwoordig mooie gordijnstoffen gemaakt van duurzame basismaterialen. Deze materialen zijn op milieuvriendelijke wijze verwerkt tot de meest sfeervolle stoffen voor je interieur. Je hebt bijvoorbeeld Vivalifestoffen die gemaakt zijn van upcycling (vanuit afval uit de industrie wordt er een nieuw bruikbaar garen/ product gemaakt) materialen en tevens met een garantie van 100% lokale productie. Daarnaast zijn er ook stoffen die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. 
  1. Lokale aankopen

    Door bij plaatselijke retailers te kopen belast je niet alleen ons milieu een stuk minder. Maar ook steun je hiermee de lokale middenstand en voorkom je onnodige transport en verzendkosten die ons milieu belasten.

Last but not least: geniet van je bewuste aankopen en fijne woonplek!