• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Duurzame kerst: 3 tips om duurzaam om te gaan met de kerstverlichting

Duurzame kerst: 3 tips om duurzaam om te gaan met de kerstverlichting


22 december 2023 door Lisanne
4 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Duurzame kerst: 3 tips om duurzaam om te gaan met de kerstverlichting

 

Nu het buiten weer donkerder wordt en de decembermaand is aangebroken, vinden veel mensen het gezellig om het huis te versieren met kerstverlichting. Maar hoe ga je nu eigenlijk duurzaam om met de kerstverlichting deze winter? En kun je je oude kerstverlichting eigenlijk zomaar weggooien? Hierbij drie tips om deze kerst jouw steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Kies voor led en recycle

De eerste en misschien ook wel meest waardevolle tip is om te kiezen voor goede led verlichting. LED-kerstlampjes zijn energiezuinig en gaan lang mee. Ze verbruiken tot 80% minder energie dan traditionele gloeilampen en hebben een langere levensduur. Hierdoor verminder je je energieverbruik. Investeer in kwalitatief goede kerstverlichting die langer meegaat. Hoewel duurdere opties in eerste instantie wellicht een hogere aanschafprijs hebben, kan dit op de lange termijn kosten besparen.

 

Heb je nog oude kerstverlichting en wil je deze wegdoen? Gooi deze dan niet zomaar in de prullenbak. Je kunt de oude kerstlampjes namelijk nog recyclen. Vaak kun je ze gratis inleveren bij de milieustraat in jouw gemeente. Door ze daar in te leveren voorkom je dat schadelijke stoffen in het milieu terecht komen en zo draag je ook weer bij aan een stukje duurzaamheid!

 Timers en dimmers

Installeer een timer of een slimme stekker om je kerstverlichting automatisch uit te schakelen wanneer je niet thuis bent of wanneer je naar bed gaat. Hierdoor voorkom je onnodig energieverbruik en het is ook nog eens veiliger omdat je brandgevaar vermindert als je de lampjes per ongeluk aan zou laten staan.

Daarnaast hoef je niet je hele huis te overladen met kerstverlichting. Kies zorgvuldig waar je de verlichting plaatst. Je creëert al een hele gezellige en warme sfeer door het gebruik van gedempte verlichting. Kies daarom waar mogelijk ook voor kerstverlichting die je kunt dimmen. Dit zorgt er ook weer voor dat je minder energie verbruikt. Win-win!

Solar verlichting

Niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis maken mensen het vaak gezellig met verlichting. Hoe gezellig zien de straten eruit met alle lichtjes aan de gevels? Toch kan ook dat duurzamer! Als je buitenverlichting gebruikt, overweeg dan om kerstverlichting op zonne-energie te gebruiken. Deze lampen laden overdag op met zonne-energie en branden als het donker is zonder elektriciteit te verbruiken. Ook ideaal dat er geen stopcontacten of verlengsnoeren nodig zijn, dus solar verlichting is naast duurzaam ook nog eens een goede praktische keuze. 

Ook leuk om te lezen: Budgetvriendelijke Kerstverlichting

Dit jaar een duurzame kerst

Door kerstverlichting te gebruiken met bovenstaande tips, kun je niet alleen bijdragen aan het verminderen van je ecologische voetafdruk, maar ook besparen op energiekosten. Met deze kleine veranderingen in de omgang met kerstverlichting kun jij dit jaar dus al bijdragen aan een duurzamere feestelijke kerst! May your holidays be merry & bright!