• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Studieschuld verzwijgen niet meer mogelijk bij hypotheekaanvraag

Studieschuld verzwijgen niet meer mogelijk bij hypotheekaanvraag

Banken kunnen studieschuld bij hypotheekaanvraag nu direct opzoeken

19 oktober 2021 door Romy Veul
3271 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Voorheen moesten banken je maar op je woord vertrouwen als je zei geen studieschuld te hebben. Een studieschuld werd dan ook nog door zo’n 30% van de starters verzwegen. Sinds eind 2021 is je studieschuld verzwijgen niet meer mogelijk. Banken kunnen vanaf nu je studieschuld, met jouw toestemming, rechtstreeks bij DUO opvragen.

Koppeling met DUO voor hypotheekaanbieders

Er is sinds oktober 2021 een directe koppeling tussen DUO en Hypotheek Data Netwerk (het platform waar geldverstrekkers informatie uit kunnen halen). Eerder konden hypotheekaanbieders al via Hypotheek Data Netwerk rechtstreeks gegevens opvragen bij het UWV, MijnOverheid en Mijnpensioenoverzicht. Nu is dat ook mogelijk met informatie over je studieschuld bij DUO.

Je studieschuld was eerder nog niet zichtbaar voor hypotheekaanbieders, in tegenstelling tot andere schulden. Veel schulden, zoals een creditcardschuld en ook een op afbetaling gekochte telefoon, staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Dat geldt alleen niet voor de studieschuld. Dat maakte een studieschuld verzwijgen vrij eenvoudig.

Alleen informatie delen na jouw toestemming

Wees gerust: je gegevens over je studieschuld liggen niet op straat nu. Jij moet nog altijd zelf toestemming geven om de informatie over je studieschuld automatisch te laten delen. Maar als je die toestemming niet geeft, kunnen geldverstrekkers vermoeden dat jij iets te verbergen hebt en daarom je hypotheekaanvraag afwijzen.

Hypotheekadviseurs vroegen altijd al naar je studieschuld. Het was dan alleen nauwelijks mogelijk om te checken of iemand daarover de waarheid sprak. Een studieschuld verzwijgen kwam daarom regelmatig voor.

Studieschuld verzwijgen

Een studieschuld verzwijgen is om meerdere redenen onverstandig. De belangrijkste? Geldverstrekkers werken niet voor niets met een maximale hypotheek. Als jij meer leent dan bij jouw inkomen en schulden financieel haalbaar lijkt, kun je geldproblemen krijgen. De vraag naar je studieschuld is er dan ook niet om jou te pesten; banken zijn verplicht jou als klant te beschermen tegen een te hoge lening.

Toch blijkt uit onderzoek dat nog relatief veel starters (zo’n 30%) hun studieschuld verzwijgen. Zeker nu de huizenprijzen al een paar jaar op rij stijgen.

In theorie kan de geldverstrekker je volledige hypotheek opeisen en je registreren in het frauderegister als uitkomt dat je een studieschuld hebt verzwegen. Maar in de praktijk wordt dat niet vaak gedaan, zo weet Vereniging Eigen Huis. Wel raak je, als zo’n verzwijging uitkomt, je recht op Nationale Hypotheek Garantie kwijt. Als je dan een restschuld overhoudt bij gedwongen verkoop van je woning, kan die niet worden kwijtgescholden.

De mensen die een studieschuld hebben, hebben volgens het CBS gemiddeld een studieschuld van zo'n € 17.100. Dat gemiddelde is gemeten in januari 2023.

Studieschuld en hypotheek

Een studieschuld verlaagt je mogelijkheden voor een hypotheek. Hoe meer studieschuld je hebt, hoe minder je aan hypotheek kunt krijgen. Het geld dat je aan aflossing en rente voor je studieschuld betaalt, wordt namelijk in mindering gebracht op je maandlasten. Vaak wordt dan ook aangeraden om, waar mogelijk, je studieschuld zoveel mogelijk af te lossen als je een hypotheek aanvraagt. Dat vergroot je hypotheekkansen.

Lees op Hypotheek.nl meer over een hypotheek met studieschuld.