Je vaste lasten verlagen met 10 eenvoudige tips


14 april 2021 door Romy Veul
585 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Er zijn ongetwijfeld genoeg leuke dingen waar je graag je geld aan zou uitgeven. Vakanties, uitstapjes, kleding of mooie aankopen voor in huis. Het liefst houd je daarvoor een mooi bedrag aan spaargeld over. Maar ja, de vaste lasten moeten ook nog betaald worden. Hoe houd je meer geld over? Wat zijn manieren om je vaste lasten te verlagen? Met deze 10 tips heb je al snel een mooi bedrag verdiend. Elke maand opnieuw.

1. Krijg overzicht over je financiën

Vaste lasten keren elke maand of elke paar maanden terug. Je bent er misschien al aan gewend geraakt dat maandelijks op een bepaalde datum geld van je rekening wordt afgeschreven. Zeker wel een aantal keer. Automatische incasso’s lijken superhandig, maar heb je ook door waar je elke maand geld aan uitgeeft? En hoeveel dat is? Je vaste lasten verlagen begint met helder hebben waar je geld naartoe gaat. 

Download je bankafschriften van de afgelopen paar maanden en zet in een Excel-sheet op een rij waar jouw geld maandelijks naartoe gaat. Zo kun je beter inschatten waar nog veel op te besparen valt. Dat is waar je vaste lasten verlagen begint.

2. Check je abonnementen

Breng daarnaast eens in kaart welke abonnementen je hebt en hoeveel ze kosten. En kijk of er abonnementen bij zitten die je – als je heel eerlijk bent – eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Een simpele manier van je vaste lasten verlagen!

Van je sportschoolabonnement tot je abonnement op Netflix. Je hebt vast een aantal abonnementen lopen waar maandelijks geld in gaat zitten. Als je houdt van bingewatchen, is dat Netflix-abonnement inderdaad een goede uitgave. Maar als jij al drie maanden geen serie hebt gekeken (want: druk, druk, druk!), kun je je abonnement misschien beter opzeggen. Of kun je het delen met iemand anders? Die paar euro per maand scheelt op jaarbasis best een hele hoop. 

Heroverweeg ook zeker je sportschoolabonnementen als je – ook tot je eigen spijt – nauwelijks nog een stap in de sportschool zet. Of als je dagelijks een krant in je brievenbus krijgt, maar in de praktijk toch het liefst het nieuws via je favoriete nieuwsapp volgt. 

3. Bekijk je verzekeringen

Verzekeringen zijn vast niet bepaald je favoriete kostenpost per maand. Wel wil je zeker weten dat je geen onnodige risico’s loopt en goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld ongevallen, schade of ziekte. Maar heb je al die verzekeringen wel nodig? Passen de voorwaarden die je hebt afgesproken wel bij wat je belangrijk vindt of mag je dekking best wat omlaag? 

Een kritische blik op je verzekeringen kan je zo een fors lagere premie opleveren. Wellicht zijn er zelfs verzekeringen waar je helemaal van af kunt. Zo is een uitvaartverzekering niet voor iedereen nodig als je zelf genoeg spaargeld hebt om een eventuele uitvaart mee te bekostigen. Net zoals je voor je drie jaar oude laptop vast je verzekering wel kunt stopzetten. En heb je wel een huisdierenverzekering nodig als je kat alleen voor zijn jaarlijkse vaccinaties op de behandeltafel ligt? Waarschijnlijk niet. 

4. Pas je telefoonabonnement aan

Houd je maandelijks belminuten en MB’s over? Dan is het slim om te kijken of je je bundel naar beneden kunt bijstellen. En hoe zit het bijvoorbeeld met bellen naar het buitenland? En met sms’jes versturen? Als je bijna nooit meer sms’jes verstuurt en eigenlijk ook alleen maar binnen Nederland belt, dan is daar vast aanpassing mogelijk. Vergeet ook niet dat er tegenwoordig genoeg gratis opties zijn om te bellen. WhatsApp-bellen, Zoomen en Skypen zijn gratis. Je krijgt er zelfs een videoverbinding bij cadeau.  

5. Sluit je energieabonnement over

Jaarlijks overstappen naar een andere aanbieder loont. Of verdiep je er op z’n minst in. Vaak krijg je een mooie welkomstkorting. Alleen al dat maakt het aantrekkelijk om naar een andere aanbieder te gaan. Bovendien kan het best zijn dat je bij een andere energieaanbieder structureel goedkoper uit bent. 

Wil je het liefst blijvend je energierekening verlagen en minder afhankelijk zijn van de wisselende energietarieven? Overweeg dan zonnepanelen op het dak. Ja, het kost eenmalig een flink bedrag. Maar daarna kun je wel jarenlang zelf een deel van je stroom opwekken en bespaar je daardoor flink op je energiekosten. Lees hier hoe je zonnepanelen kunt financieren.

6. Verlaag je energieverbruik

Nu we het toch over verduurzamende maatregelen hebben, daar zijn er meer van dan alleen zonnepanelen nemen. Al eens gedacht aan nieuw isolatiemateriaal? Extra goede kozijnen? Of een groen dak dat de warmte beter binnen houdt? Hoe minder stroom je verbruikt, hoe minder je aan energie kwijt bent. Ook voor jouw woning zijn er vast energiebesparende mogelijkheden. En die zijn nog goed voor het milieu ook. 

7. Betaal niet te veel voor je hypotheek

De hypotheek is voor veel mensen een van de grootste kostenposten. Die post omlaag krijgen tikt dus aardig aan. Het kost misschien wat uitzoek- en regelwerk, maar een aangepaste of nieuwe hypotheek kan je ook een flinke som geld opleveren. 

Een eerste optie daarvoor is je hypotheek oversluiten. Gratis en eenvoudig is het niet, maar in sommige gevallen levert het je (fors) meer op dan dat het je kost. Daarnaast zijn er andere opties waar geen notaris of oversluitkosten bij om de hoek komen kijken. Misschien kun je dankzij je overwaarde je risico-opslag verlagen of is rentemiddeling een idee. Een hypotheekadviseur kan je daar meer over vertellen. 

Moraal van het verhaal: betaal niet gedachteloos je hypotheeklasten elke maand, maar kijk kritisch of het goedkoper kan. Zeker als je hypotheek al een tijdje loopt.

8. Bespaar op je boodschappen

Je vaste lasten verlagen kan al zo simpel zijn als vaker naar huismerken grijpen in de supermarkt. Koop je lievelingskwark in kilobakken in plaats van per portie (komt toch wel op als je van kwark houdt!). Probeer een keer de rijst van het huismerk in plaats van het duurste merk mee naar huis te nemen. Misschien proef je geen verschil. Ook het doorspitten van (online) folders loont, zeker bij grote uitgaven als toiletpapier, wasmiddel of luiers. 

En ken je de app Too Good To Go al? Daarmee kun je producten die net niet over datum zijn redden van de kliko en daarmee ook nog eens voor een habbekrats een tas vol boodschappen scoren. Handig als je een gezin, een flinke vriezer of grote trek hebt. 

9. Vergeet de losse tientjes niet 

Nee, die ene koffie to-go op het station is je duurste uitgave niet. Maar tien koffies per maand kunnen je al met al toch zomaar € 30 kosten. Kijk eens kritisch naar je maandelijkse (pin)uitgaven. Welke van die uitgaven zouden omlaag kunnen? 

Als je bijvoorbeeld maar twee keer per maand die super-de-luxe koffie haalt in plaats van elke werkdag, scheelt dat op maandbasis toch aardig wat. Zo zijn er nog wel meer losse tientjes die bij elkaar een flink bedrag vormen. Dat bosje bloemen hier, de extra chocoladereep daar. Of de verschillende impulsaankopen die je bij het online shoppen in je mandje erbij gooit. Die allemaal schrappen is niet nodig, maar met een paar aanpassingen eindig je al snel een paar tientjes rijker aan het eind van de maand. 

10. Meld je af voor commerciële nieuwsbrieven

Je bent niet de enige bij wie de mailbox dagelijks volstroomt met commerciële mailings. Het lijkt wel alsof er elke week uitverkoop en aanbiedingen zijn. Bij de ene webshop zijn de broeken in de aanbieding. Bij de andere krijg je 10% korting op dekbedovertrekken. En als je bij de andere webshop voor € 50 aan apparaten bestelt, zijn de verzendkosten gratis. Verleidingen alom! 

Maar als je nu eens heel eerlijk bent naar jezelf, had je dat ene apparaat dan ook gekocht als je er niet door die e-mail op was gewezen? Waarschijnlijk niet. 

Hoe minder marketingverleidingen je dagelijks voorgeschoteld krijgt, hoe kleiner de kans dat je voordat je het weet alweer je winkelmandje gevuld hebt. Kijk daarom of je je kunt afmelden voor nieuwsbrieven en behoud alleen die nieuwsbrieven die je echt niet wilt missen. Scheelt je dagelijks heel wat onnodige koopverleidingen!

Vaste lasten verlagen, simpeler dan je denkt!

Je vaste lasten verlagen hoeft dus echt niet zo lastig te zijn. Op een houtje bijten en droog brood eten, is nergens voor nodig. Met kleine aanpassingen en een kritische blik op je (digitale) kasboekje kun je zo al een paar tientjes tot zelfs een paar honderd euro per maand voordeliger uit zijn. Zo houd je mooi geld over voor die ene vakantie of de leuke aankoop die je wél echt nodig had.